Obećana pomoć

Dodik poručio: Poslat ćemo pomoć Ukrajini, i oni su pomagali ljudima u BiH!

Dodik je danas s entitetskom predsjednicom Željkom Cvijanović i ministrima u Vladi Republike Srpske u Prnjavoru održao sastanak s predstavnicima te općine i ukrajinske nacionalne zajednice.
Vijesti / Politika | 03. 03. 2022. u 19:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je u Prnjavoru da će entitet Republika Srpska u narednim danima doznačiti po 100.000 KM ukrajinskoj crkvi i udruženjima kako bi mogli otpočeti određene aktivnosti da se pomogne njihovim sunarodnjacima u ratom zahvaćenoj Ukrajini.

Dodik je danas s entitetskom predsjednicom Željkom Cvijanović i ministrima u Vladi Republike Srpske u Prnjavoru održao sastanak s predstavnicima te općine i ukrajinske nacionalne zajednice.

Nakon sastanka on je izjavio da je dogovoreno da se podrži prikupljanje humanitarne pomoći koja bi putem udruženja, Crvenog križa Republike Srpske, “Caritasa” i drugih dostupnih kanala što je brže moguće bila dostavljena na adrese za koje Ukrajinci u Prnjavoru i udruženja iz Republike Srpske misle da je treba usmjeriti, prenosi N1.

“Ukoliko se pokaže potreba, a znajući da su djeca iz Republike Srpske ranije išla u Ukrajinu u vremenu kada ovdje nije bilo grijanja, struje i drugih uvjeta, spremni smo participirati u smještaju djece iz Ukrajine i njihovom ugodnom boravku ovdje, nastavku školovanja i svemu što je potrebno”, istaknuo je Dodik.

On je ponovio da “RS podržava teritorijalni integritet Ukrajine i želi da se što prije prekine rat”.

“Iskazali smo spremnost da i sada dok traju sukobi pokušamo zajedno kroz udruženja i vjersku zajednicu vidimo što možemo ljudima konkretno pomoći jer je ukrajinski narod pomagao ljude u Bosni i Hercegovini, osobito gdje je njihova zajednica u vrijeme kada je nama bilo veoma teško, kada je ovdje bio rat i zato iz moralnog i svakog drugog razloga treba da budemo zajedno s njima”, rekao je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close