Sapunica

Država je odobrila nabavku oružja Republici Srpskoj

Novinarima se obratio i direktor Agencije za javne nabavke BiH Dženan Salčin koji je kazao da, po njegovim saznanjima, nabavka oružja još uvijek nije izvršena te da je taj proces još uvijek u proceduri.
Vijesti / Politika | 15. 02. 2018. u 11:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pomoćnik ministra za nabavnu logistiku u Ministarstvu obrane Bosne i Hercegovine Borislav Jezeraškić kazao je danas novinarima da je Ministarstvo obrane bilo upoznato s aktivnostima na nabavci 2.500 pušaka za policijske snage Republike Srpske te da je dalo svoju suglasnost za to.



Iako je spomenuta nabavka oružja izazvala zabrinutost javnosti, jer generalno nije bila upućena u taj proces, Jezeraškić napominje kako su i sve ostale sigurnosne agencije morale biti informirane o toj nabavci i da je sve urađeno po protokolu.    

Direktor Centra za sigurnosne studije BiH Denis Hadžović smatra kako je zabrinutosti građana i negativnom ozračju zbog nabavke oružja u RS-u doprinijela neka prethodna retorika koja ukazuje na paramilitarne snage, ekstremizam i terorizam, a koja je i ovo pitanje stavila u negativan fokus.

S druge strane, kaže, nabavka ovolike količine oružja predstavlja možda i izvjesnu demonstracije sile RS-a.

Međutim, tvrdi Hadžović, ipak nije bilo potrebe za pretjeranim reakcijama, jer je u normalnim okolnostima normalno i to  da se policijske strukture dodatno osposobljavaju i ulažu u svoja sredstva i opremu, kako bi bolje zaštitila građane.

Novinarima se obratio i direktor Agencije za javne nabavke BiH Dženan Salčin koji je kazao da, po njegovim saznanjima, nabavka oružja još uvijek nije izvršena te da je taj proces još uvijek u proceduri.

Napomenuo je da Agencija za javne nabavke nema mandat da vrši monitoring o procesu koji je u toku, ali da ukoliko su pribavljene sve potrebne suglasnosti, Agencija ne vidi problem u tome da se bilo što nabavlja, pa tako i oružje.

Iz ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH rečeno je kako su ispoštovane su sve procedure vezane za nabavu naoružanja, uključujući odobrenja više nadležnih institucija sukladno Zakonom o nadzoru vanjskotrgovinskog prometa oružja, vojne opreme i robe. Nakon što je MUP RS-a zatražio nabavu naoružanja iz Republike Srbije odobrenje su dali ministarstvo vanjskih poslova BiH, ministarstvo obrane BiH, ministarstva sigurnosti BiH te Obavještajno-sigurnosna agencija BiH.

"Nakon pribavljanja navedenih suglasnosti i pozitivnog mišljenja OSA-e, izdana je dozvola za uvoz oružja i vojne opreme", priopćili su iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

U slučaju da je samo jedna institucija odbila dati suglasnost ministarstvo vanjske trgovine i ekonomjskih odnosa odbilo bi zahtjev nabavku naoružanja.

Najprije je ministar unutarnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara, član Stranke demokratske akcije, upozorio na naoružavanje pripadnika MUP-a RS-a, nakon čega je više lokalnih i regionalnih medija upozorilo na opasnost od naoružavanja policije entiteta čiji se predsjednik Milorad Dodik zauzima za njezino odcjepljenje od BiH. Zabrinutost zbog naoružavanja, ali i zbog pojave nelegalnih kampova za vojnu obuku izrazilo je i američko veleposlanstvo u Bosni i Hercegovini.

Kopirati
Drag cursor here to close