Izuzimanje dokumentacije

Pomalo - SIPA u KCUS nastavlja aktivnosti od ponedjeljka

Drugi dan za redom, pripadnici SIPA-e ponovno na KCUS
Vijesti / Politika | 06. 07. 2021. u 10:11 Bljesak.info | A.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) ponovo su jutros ušli u KCUS, najveću zdravstvenu ustanovu u Bosni i Hercegovini, piše Dnevni avaz.

Inspektori ove agencije postupaju po naredbi Općinskog suda u Sarajevu i riječ je o nastavku aktivnosti od 5. srpnja.

Kaznena djela protiv zdravlja ljudi

Avaz napominje da je prekjučer SIPA s KCUS-a izuzela dokumente o liječenju Palića i Hote, pacijenata koji su preminuli prije tri mjeseca u ovoj zdravstvenoj ustanovi pod vrlo čudnim okolnostima.

Aktivnosti ove policijske agencije vrše se pod nadzorom Tužiteljstva KS koje je vodi istragu u vezi s teškim kaznenim djelima protiv zdravlja ljudi i zloupotrebe položaja ili ovlaštenja. Realizirana je tek jedna od četiri naredbe Općinskog suda Sarajevo.

Današnje aktivnosti odnose se, između ostalog, i na predmete koji se tiču tretmana svih pacijenata koji su boravili u KCUS od otvaranja COVID odjeljenja pa do njegovog zatvaranja.

Odvjetnik obitelji Palić i Hota Damir Koldžo 11. lipnja podnio je kaznenu prijavu protiv Sebije Izetbegović, direktorice KCUS-a.

Prepravljanje nalaza

Inače, mediji su za vikend pisali da su se u KCUS-u prepravljali nalazi pacijenata umrlih od posljedica COVID-19.

''U posljednjih mjesec i po dana, točnije od 13. svibnja pa do sada, na KCUS-u traje ubrzana akcija prepravljanja temperaturnih listi pacijenata koji su umrli u izolatorijima Klinike za plućne bolesti na Podhrastovima i na PRC-u, koji je u međuvremenu i rasformiran'', pisao je portal The Bosnia Times.

Naveli su također kako se prepravlja dokument isključivo o umrlim pacijentima u mnogim slučajevima kako tvrde izvori, bacaju se originalne temperaturne liste iz razdoblja liječenja (i smrti), a popunjavaju sasvim nove.

Afere

Podsjetimo, ovu sarajevsku instituciju i njegovu direktoricu već mjesecima potresaju razne afere, a počelo je pismom anesteziologa, nastavilo se tužbama građana koje su upućivane pravosudnim institucijama, a vezane su za nesavjesno liječenje građana od COVID-a.

Tužiteljstvo KS je prije dva mjeseca formiralo predmet i saslušalo 13 anesteziologa koji su poslali pismo Upravi KCUS-a. Situacija na KCUS-u posebno je došla u fokus zanimanja javnosti, ali i pravnih institucija kad se u travnju pojavilo pismo anesteziologa koji su se žalili na brojne probleme, a sve zbog korištenja "Malina respiratora" zbog kojih su federalni premijer Fadil Novalić, suspendirani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak, vlasnik Srebrene Maline Fikret Hodžić, kao i federalna ministrica Jelka Milićević završili na sudu.

Kasnije su uslijedili brojni otkazi i odlasci liječnika iz ove zdravstvene ustanove. U međuvremenu je pod upitnik došla i diploma prof. dr. Sebije Izetbegović, direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Kopirati
Drag cursor here to close