Nesavjesno liječenje

SIPA ponovno upala na KCUS

Pretresi se dovode u vezu s teškim krivičnim dijelima protiv zdravlja ljudi, kao i krivičnim djelom nesavjesnog liječnje, ali i zloupotrebe položaja.
Vijesti / Flash | 05. 07. 2021. u 09:32 Bljesak.info | R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Inspektori Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) od jutros u osam sati vrše pretrese na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu,  piše Klix.ba.

Pretresi se vrše po naredbi Općinskog suda u Sarajevu, a sve zbog navoda koji se dovode u vezu s počinjenjem više kaznenih djela.

Glasnogovornica Tužiteljstva KS Azra Bavčić, rekla je da se pretres vrši pod nadzorom ove institucije, a izuzima se određena dokumentacija vezana za ranije formirane predmete.

Pretresi su vrše, između ostalog, zbog više kaznenih djela kao što su zdravlje uposlenika, nesavjesno liječenje te zloupotreba položaja, piše N1.

Prepravljanje nalaza

Inače, mediji su za vikend pisali da su se u KCUS-u prepravljali nalazi pacijenata umrlih od posljedica COVID-19.

''U posljednjih mjesec i po dana, točnije od 13. svibnja pa do sada, na KCUS-u traje ubrzana akcija prepravljanja temperaturnih listi pacijenata koji su umrli u izolatorijima Klinike za plućne bolesti na Podhrastovima i na PRC-u, koji je u međuvremenu i rasformiran'', pisao je portal The Bosnia Times.

Naveli su također kako se prepravlja dokument isključivo o umrlim pacijentima u mnogim slučajevima kako tvrde izvori, bacaju se originalne temperaturne liste iz razdoblja liječenja (i smrti), a popunjavaju sasvim nove.

Afere

Podsjetimo, ovu sarajevsku instituciju i njegovu direktoricu već mjesecima potresaju razne afere, a počelo je pismom anesteziologa, nastavilo se tužbama građana koje su upućivane pravosudnim institucijama, a vezane su za nesavjesno liječenje građana od COVID-a.

Tužiteljstvo KS je prije dva mjeseca formiralo predmet i saslušalo 13 anesteziologa koji su poslali pismo Upravi KCUS-a. Situacija na KCUS-u posebno je došla u fokus zanimanja javnosti, ali i pravnih institucija kad se u travnju pojavilo pismo anesteziologa koji su se žalili na brojne probleme, a sve zbog korištenja "Malina respiratora" zbog kojih su federalni premijer Fadil Novalić, suspendirani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak, vlasnik Srebrene Maline Fikret Hodžić, kao i federalna ministrica Jelka Milićević završili na sudu.

Kasnije su uslijedili brojni otkazi i odlasci liječnika iz ove zdravstvene ustanove.

U međuvremenu je pod upitnik došla i diploma prof. dr. Sebije Izetbegović, direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Kopirati
Drag cursor here to close