Izborni zakon

Đonlagić: Neprihvatljiv SBB-ov etnički prijedlog u radu Interresorne grupe

Primarni zadatak ove grupe bio morao biti kako otkloniti diskriminaciju prava glasa na temelju etničke pripadnosti i mjesta prebivališta, a ne zalagati se za taj princip i to na pitanju odlučivanja u jednoj radnoj grupi Parlamentarne skupštine BiH.''
Vijesti / Politika | 21. 05. 2021. u 15:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Predlagati princip etničkog i entitetskog glasanja u Interresornoj radnoj grupi, a koja ima zadatak da izborni zakon prilagodi presudama Europskog suda za ljudska prava i otkloni diskriminaciju građana po etničkom i principu prebivališta, je besmisleno i apsolutno neprihvatljivo'', kazao je Dženan Đonlagić, šef Kluba zastupnika Demokratske fronte u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Dodaje, kako je točno da su se, kroz prve usmene diskusije, predstavnici stranaka iz entiteta RS zalagali za entitetsko glasanje, a svi članovi koji dolaze iz Doma naroda PSBiH da se bez njihovog glasa ne može odlučivati u ovoj radnoj grupi.

''Moj usmeni komentar je na sastanku bio da je to neprihvatljivo i da nejednaka vrijednost glasa kao koncept ne dolazi u obzir i da ja na takvo nešto nikada neću podići ruku.

Primarni zadatak ove grupe bio morao biti kako otkloniti diskriminaciju prava glasa na temelju etničke pripadnosti i mjesta prebivališta, a ne zalagati se za taj princip i to na pitanju odlučivanja u jednoj radnoj grupi Parlamentarne skupštine BiH.

Za mene ovdje nema dileme, ukoliko ovakvi prijedlozi budu i eventualno usvojeni kroz Poslovnik o radu, ne vidim više nikakvog smisla da ta grupa nastavi da radi. Barem onda ne vidim sebe više u toj grupi.

Vidjet ćemo što će, do narednog tjedna, Rukovodstvo radne grupe (Čolo A., Nović S., Čolak B.) predložiti po pitanju člana Poslovnika koji se tiče načina odlučivanja u Interesornoj radnoj grupi.

Na ovom pitanju će se prelomiti, odmah na startu, tko je za otklanjanje diskiminacije, a tko je za nastavak diskiriminacije po pitanju nejednake vrijednosti glasa'', navedeno je u priopćenju za javnost.

Kopirati
Drag cursor here to close