Europski put

Izborni zakon uvjet za EU

Tijekom sastanka, na kojem je bilo riječi i o procesu europskih integracija, Tegeltija je istaknuo da europski put nema alternativu
Vijesti / Politika | 19. 05. 2021. u 12:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija razgovarao je danas u Bruxellesu s tajnikom za proširenje i susjedstvo EU Oliverom Varhelyijem o aktualnoj situaciji izazvanoj pandemijom Covida-19 u BiH i regiji, kao i procesu europskih integracija.

Tegeltija je upoznao je tajnika Varhelyija o epidemiološkoj situaciji u zemlji, te naglasio značaj ubrzanog cijepljenja stanovništva kako bi se zaustavilo širenje pandemije i što prije pokrenuo socioekonomski oporavak, ukazavši na potrebu bolje dinamike i ravnopravnije isporuke cjepiva

Opet dodatni napori

Tijekom sastanka, na kojem je bilo riječi i o procesu europskih integracija, Tegeltija je istaknuo da europski put nema alternativu te da izuzetno cijeni osobni angažman i napore komesara Varhelyija u pružanju podrške pri ostvarivanju napretka u BiH. On je naglasio da bi dodjeljivanje statusa kandidata za članstvo bila dobra poruka i motivacijski impuls za građane BiH da EU ima ozbiljne namjere po pitanju nastavka procesa pridruživanja.

Zajednički je ocijenjeno da sve razine vlasti, uz poštovanje pravila usuglašenog mehanizma koordinacije, trebaju uložiti dodatne napore za brže i efikasnije provođenje reformskih procesa, kako bi se ubrzao europski put BiH. Sugovornici su razmijenili mišljenja i o drugim aktualnim temama, kao što je pitanje migracija i unapređenje regionalne suradnje.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH tijekom boravka u Bruxellesu razgovarat će i sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Izborni zakon je dodatni uvjet

"U razgovoru sa svim predstavnicima EU jasno je da BiH radi na tome i da je veoma blizu da dobije kandidatski status, svjesni da smo najveći dio tih stvari koje su bile dogovorene u prethodnom periodu završili i da smo u fazi implementacije", rekao je Tegeltija novinarima u Bruxellesu.

Nažalost, dodao je on, u posljednje vrijeme pojavilo se pitanje izbornog zakonodavstva kao dodatni uvjet za dobijanje kandidatskog statusa.

"Insistirao sam na tome da mi radimo na izmjeni izbornog zakonodavstva i da su za nas te izmjene veoma važne, ali one ne trebaju biti uvjet za dobivanje kandidatskog statusa, već ono što je bilo definirano u prethodnom periodu. I tajnik i predsjednik Europskog parlamenta svjesni su činjenice da bi BiH ispunjavanjem svojih uvjeta i usvajanjem određenih zakonskih rješenja ispunila ono što je bio uvjet za dobivanje kandidatskog statusa, ali nisam siguran do kraja da li će izmjene Izbornog zakona biti i dalje jedan od uvjeta", pojasnio je Tegeltija.

Naveo je kako je u BiH formirano povjerenstvo koja treba raditi na izmjeni izbornog zakonodavstva, da je to pitanje veoma široko postavljeno i s vlasti i s opozicijom i ukoliko bude postignuta suglasnost onda nema problema da se izmjeni izborno zakonodavstvo i da BiH ispuni i taj uvjet.

Nitko nije ulazio u detalje

Međutim, dodao je kako nitko u ovom trenutku ne može tvrditi kada će BiH stići s izmjenom izbornog zakonodavstva, ali evidentno je da u EU postoji podrška za članstvo BiH u Uniji.

Kada je riječ o eventualnim izmjenama Ustava BiH, Tegeltija je rekao da u Bruxellesu nitko nije ulazio u detalje ni eventualnih izmjena Ustava niti Izbornog zakona, jer su to pitanja koja moraju da se dogovore u samoj BiH, ali ukoliko postoji suglasnost za izmjenu izbornog zakonodavstva biće postignuta i suglasnost za izmjenu Ustava koji je u vezi sa Izbornim zakonom.

Rezimirajući dvodnevnu posjetu u Bruxellesu, rekao je kako je veoma važno da se razgovara s EU, posebno u situaciji kada više od godinu dana nije bilo komunikacija osim video-linkom što nije pravi način komunikacije.

"Veoma sam zadovoljan ovim što sam čuo u Bruxellesu i spremnošću Europske unije za proces proširenja cijelog zapadnog Balkana, uključujući i BiH. Moramo razgovarati da bi se bolje razumjeli šta se zaista dešava i kakvo je pravo stanje u BiH. Čini mi se da u Bruxellesu postoje mnogi koji još ne poznaju dobro stanje u BiH i na zapadnom Balkanu, a odlučuju i o nama i o drugim zemljama te regije", naveo je Tegeltija.

Dodao je kako će BiH nastaviti kontinuitet suradnje sa zemljama u regiji, prije svega sa susjedima, kao i s EU i Europskom komisijom i kroz Berlinski proces i kroz međusobnu suradnju.

Kopirati
Drag cursor here to close