Kakve priče

Dok ministra privode zbog rasipanja: Evo kako su izvarani povratnici

U nekoliko sela u Foči, povratnici žive bez struje, a samo su 70 kilometara udaljeni od zgrade Predsjedništva BiH! Ista situacija je u selu Biševići u Rudom, gdje povratnici žive uz svijeću.
Vijesti / Politika | 06. 12. 2022. u 21:32 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U susret Međunarodnom danu borbe protiv korupcije koji se obilježava 9. prosinca, Unija za održivi povratak i integracije u BiH (UZOPI) upriličila je prezentaciju dokumenta “Analiza utroška javnih sredstava namijenjenih povratnicima”, koja je obuhvatila 20 općina u oba bh. entiteta s fokusom na nenamjensko i netransparentno trošenje javnog novca.

Novac sa svih razina

Radi se o dokumentu, koji na 45 strana s tekstualnim sadržajima, grafičkim i tabelarnim prikazima, foto i video sadržajima prezentira nepravilnosti, loše prakse, zloupotrebe i neefikasnosti u realizacija projekta stambene rekonstrukcije, infrastrukture, zapošljavanja, obrazovanja, socijalne zaštite, sigurnosti, zaštite od mina, zdravstvene zaštite, naknade štete.

''To je prvi put u BiH da se u jednom dokumentu iznose loši primjeri trošenja javnog novca sa svih razina vlasti, od državnog preko entitetskih resornih ministarstava, kantona, općina i međunarodnih donacija. Kroz monitoring 20 općina, argumentirano i s konkretnim primjerima se opservira i prezentira utrošak javnog novca na način koji nije transparentan i namjenski. I kad projekt nije doveden do krajnje namjene, ostaje otvoreno pitanje koliko se nenamjenski novac trošio'', istaknula je predsjednica UZOPI-a Mirhunisa Zukić.

Uz Analizu trošenja javnih sredstava za povratnike koja je obuhvatila razdoblje od 2018. do 2021. urađena je sveobuhvatna Baza podataka o izdvojenim sredstvima za projekte povratka sa preciznim podacima koliko je novca izdvojeno pojedinačno sa svake razine vlasti za 20 općina.

Asfalt do roditelja načelnika

Nezavisni monitoring tim UZOPI-a, sastavljen od 20 monitora, identificirao je primjere netransparentnog trošenja javnog novca, nedovršene infrastrukturne objekte i prakse političkog usmjeravanja novca radi kupovine glasova uoči izbora.

Istaknute su i zloupotrebe položaja od strane donositelja odluka, priopćio je UZOPI.

''Tako je u MZ Crni Lug u Bosanskom Grtahovu asfaltiran seoski put do kuće roditelja bivšeg načelnika Općine. U Drvaru je stambena zgrada sagrađena prije nekoliko godina i nije useljena jer nema kanalizacijski priključak. U Čapljini egzistira kolektivni centar s bolesnim i starim raseljenim osobama, koje 27 godina od potpisivanja Daytonskog sporazuma i završetka rata nisu stambeno zbrinuti. U nekoliko sela u Foči, povratnici žive bez struje, a samo su 70 kilometara udaljeni od zgrade Predsjedništva BiH! Ista situacija je u selu Biševići u Rudom, gdje povratnici žive uz svijeću. Tzv. prva faza elektrifikacije kojom je struja urađena do trafo-stanice je prije nekoliko godina završena, sa neizvjesnim rokom implementacije druge faze koja znači priključenje domaćinstava na struju. U Bosanskom Grahovu u MZ Crni Lug je novosagrađena škola koja nije nikad stavljena u funkciju, jer nema učenika. Škola bude otključana samo u vrijeme izbora, jer služi kao glasačko mjesto'', navodi se u priopćenju.

U usporedbi za ukupnim sumama novca koje su izdvojene za promatrane općine, na terenu se malo toga prepoznaje kao funkcionalan i koristan projekt za poboljšanje života povratnika.

Ministarstava ne vide propuste

Tijekom prezentacije Zukić i članovi monitoring tima ukazali su na brojne teškoće s kojima su se susretali u radu, naglasivši kako dokumentacija za sve opredijeljene projekte i monitoring izvještaji resornih ministarstava ne navode nikakve propuste.

Očigledan je disparitet u prikazanim izvještajima o realizaciji projekata s onim što je stanje na terenu.

Stoga su u Analizi na osnovu svega što je identificirano, dati zaključci sa konkretnim preporukama kako eliminirati loše prakse na dobrobit povratnika.

Monitoring je obuhvatio: Brčko Distrikt, Bosansko Grahovo, Drvar, Goražde, Doboj, Kakanj, Modriča, Rudo, Travnik, Vareš, Čajniče, Čapljinu, Bratunac, Foča, Foča Ustikolinu, Glamoč, Pale, Pelagićevo, Prijedor i Prnjavor. Ove općine i gradovi su odabrani nakon provedenog istraživanja kojim je ustanovljeno da se najviše projekata održivog povratka realiziralo na području tih općina za razdoblje 2018 - 2021. godina.

Kopirati
Drag cursor here to close