Ruke u pekmezu

Stručnjak za rad s novcem: Kako je balahao uhićeni ministar?

Vijesti / Crna Kronika | 06. 12. 2022. u 10:49 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Postupajući po nalogu tužiteljice iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, policijski djelatnici SIPA, uz asistenciju MUP-a RS, proveli su akciju lišenja slobode osumnjičenog Lučić Miloša (1986.), aktualnog ministra u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH, objavilo je državno Tužiteljstvo.

''Usporedo s lišenjem slobode, vrše se pretresi uredskih prostorija kao i mjesta boravka osumnjičenog, kao i drugih objekata, u cilju pronalaska dokaza o izvršenim kaznenim djelima. Osumnjičeni Lučić pod istragom je Tužiteljstva BiH i osumnjičen je za kazneno djelo zlouporabe položaja ili ovlasti, povezano sa više koruptivnih kaznenih djela, kojima je nanesena šteta budžetskim sredstvima BiH, a ostvarena nezakonita imovinska korist za osumnjičenog i njemu bliske i povezane osobe'', navedeno je.

  / Miloš Lučić | Vijeće ministara

Tužiteljstvo BiH je navelo kako su istragom, prikupljeni ''dokazi da je osumnjičeni vršio grube zlouporabe u oblasti trošenja sredstava namijenjenih za reprezentaciju, nezakonito servisirao vozila kod neovlaštenih osoba, vršio zlouporabe pri zapošljavanju, kao i niz drugih nezakonitosti koje su obuhvaćene istragom'', navelo je Tužiteljstvo BiH.

SIPA je službeno priopćila kako su ''policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu danas, u sklopu operativne akcije 'Dijamant 2', na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva započeli pretrese poslovnih i  stambenih objekata i pokretnih stvari na pet lokacija''.

''Navedene aktivnosti provode se zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela Zloupotreba položaja ili ovlaštenja, Pronevjera u službi i Prijevara u službi propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine. Pretresi se vrše po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužiteljstva Bosne i Hercegovine'', navela je SIPA.

SIPA je u travnju u operativnoj akciji 'Dijamant' gdje je  otkriveno i privremeno oduzeto 15 kilograma speeda uhitila Lučićevog tjelohranitelja Miloša Nikolića.

Tko je Lučić

U biografiji uhićenog ministra na službenim stranicama Vijeća ministara navodi se kako je od 2008. do 2018. godine radio u osiguravajućoj kući te u bankama, a kao profesionalno iskustvo navedeno je kako je stručnjak za ''rad sa novcem, računima i depozitima'', a kao vještine navodi se ''kartično poslovanje, obavljanje domaćeg i ino platnog prometa, suradnja s odjelom sprečavanja pranja novca…''.

Navedeno je i da je ministar sposoban za ''praćenje i provođenje zakonskih propisa, provođenje i ažuriranje Odluka o naknadama za usluge banke i kamatnim stopama'', ''upravljanje i rukovođenje ljudskim resursima unutar tima'' te za ''donošenje poslovnih odluka u skladu sa pripadajućim limitima''.

Lučić je bio tajnik saveza studenata na Ekonomskom Fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, koordinator u Studentskoj zadruzi  prema studentima u FBIH i RS, redovan dobrovoljan darivatelj krvi te ''aktivan učesnik u humanitarnim akcijama''.

Na stranicama Vijeća ministara navodi se i kako ministar ima ''proaktivan pristup životu''.

Video: Obitelj Grabo - Zidovi nemaju oči
Kopirati
Drag cursor here to close