''Vaša Prava BiH''

Povratnica u Mostar nakon pet godina ostvarila pravo na pristup stalnoj novčanoj pomoći

K.U. je jedna od povratnica, odnosno izbjeglica ili raseljenih osoba koje su se vratile u svoje ranije prebivalište pri čemu žele ostvariti prava koja su im zakonom omogućena i propisana.
Vijesti / Flash | 19. 09. 2022. u 20:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povratnica u Mostar je uz besplatnu pravnu pomoć udruženja ''Vaša Prava BiH'', koju financira Agencija Ujedinjenih nacija za izbjeglice UNHCR u Bosni i Hercegovini, ostvarila svoje pravo na pristup stalnoj novčanoj pomoći nakon pet godina borbe i mnoštva odbijenih zahtjeva.

Zahtjev Centru za socijalni rad

K.U. je jedna od povratnica, odnosno izbjeglica ili raseljenih osoba koje su se vratile u svoje ranije prebivalište pri čemu žele ostvariti prava koja su im zakonom omogućena i propisana. Jedno od tih prava je stalna novčana pomoć koju mnogi povratnici i povratnice nisu uspjeli ostvariti a najviše zbog pogrešnog tumačenja Obiteljskog zakona Federacije BiH.

Kako bi joj njeno pravo na stalnu novčanu pomoć bilo priznato, povratnica K.U. je podnijela zahtjev nadležnom Centru za socijalni rad Grada Mostara jer je, s obzirom na starost i zdravstveno stanje, spriječena da radi a nema ni članove obitelji koji su je po zakonu obavezni izdržavati.

Njen zahtjev je odbijen u svibnju 2017. godine Rješenjem Centra za socijalni rad Grada Mostara, nakon čega je uložila žalbu Ministarstvu zdravstva, rada i socijalne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) ali je i ono u lipnju 2017. godine svojim Rješenjem odbilo njenu žalbu kao neosnovanu. Oba organa su donijela procjenu da je njen polubrat, koji živi u HNK-u, obvezan da je izdržava i to je bio razlog odbijanja njenih zahtjeva. Također su navela da njen polubrat živi sam u domaćinstvu u Mostaru i da je korisnik prava iz mirovinskog i invalidskog osiguranja, navodeći i visinu mirovine.
Pri izdavanju rješenja ovi organi su se pozvali na odredbu člana 17. stava 1. Zakona o socijalnoj zaštiti HNK-a kojim je određeno da ''Pravo na stalnu novčanu pomoć nema pojedinac niti član obitelji koji: ne želi prihvatiti niti tražiti izdržavanje od lica koje ga je dužno izdržavati na osnovu propisa o obiteljskim odnosima, osim ako nadležni Centar utvrdi da zakonski obaveznik izdržavanja nije u mogućnosti davati izdržavanje…'' a u vezi sa odredbom čl. 223. Obiteljskog zakona FBiH, kojom je utvrđeno: ''Pravo na izdržavanje ostvaruje se onim redom kojim su davaoci izdržavanja pozvani na naslijeđe.''

Međutim, nisu se pozvali na relevantnu odredbu člana 222. Obiteljskog zakona FBiH, stava 3. gdje je vrlo precizno određeno da: ''Obveza izdržavanja postoji između sestara i braće, kao i sestara i braće po majci ili ocu, u odnosu na maloljetne osobe.''

Prema navedenom članu ne postoji zakonski osnov kojim bi polubrat K.U. morao da je izdržava je ona nije maloljetno lice.

Upravni spor

Nakon što su uočili da je tumačenje ove odredbe i pozivanje na Obiteljski zakon FBiH pogrešno, udruženje ''Vaša Prava BiH'' je u srpnju 2017. godine podnijelo tužbu kojom se pokrenuo upravni spor pred Županijskim sudom u Mostaru kako bi se poništilo prvostupanjsko i drugostupanjsko rješenje. Nažalost, i ovaj sud je odbio njenu tužbu kao neosnovanu i to u svibnju 2019. godine, skoro dvije godine nakon tužbe, uz isto obrazloženje koje su prvobitno dali Centar i Ministarstvo.

Kao odgovor na rješenje Županijskog suda u Mostaru, a i dalje sigurni da nema osnova za primjenu člana 223. Porodičnog zakona FBiH na način kako su to prethodno tumačili ovi nadležni organi, ''Vaša prava BiH'' su u lipnju 2019. godine uputila zahtjev za izvanredno preispitivanje ove sudske odluke Vrhovnom sudu Federacije BiH, pred kojim su je i zastupali.

''Korisnici je zaista trebala besplatna pravna pomoć u ovom predmetu od početka pa do okončanja ovog postupka pred Vrhovnim sudom Federacije BiH. Kako pripada kategorijama kojima pružamo ovu vrstu pomoći opunomoćila je pravnika udruženja ''Vaša Prava BiH'' da je zastupa u ovom postupku i nakon prilično teškog i iscrpnog postupka uspjeli smo da naša korisnica ostvari svoje pravo'', objašnjavaju iz udruženja Vaša Prava.

Vrhovni sud FBiH je u aprilu 2022. godine presudio da se po zahtjevu povratnice K.U. za ostvarivanje prava na stalnu novčanu pomoć nije pravilno i zakonito odlučilo te je poništio i presudu Županijskog suda u Mostaru i prvostepeno rješenje Centra i vratio predmet na ponovno odlučivanje.

U skladu s tim, Centar za socijalni rad Grada Mostara je u lipnju 2022. godine donio novo Rješenje kojim se korisnici K.U. priznaje pravo na stalnu novčanu pomoć i to retroaktivno, od 1. siječnja 2017. godine.

''Još uvijek ne mogu da vjerujem da smo uspjeli. Ranije nisam mogla sebi priuštiti odvjetnika i da nisam dobila besplatnu pravnu pomoć ova borba bi još trajala. Nikada se ne bih mogla sama izboriti za ovu presudu i novčanu pomoć koja mi je potrebna'', rekla je povratnica K.U. koja je ovom odlukom, i uz besplatnu pomoć, ostvarila svoje pravo.

Navedena presuda Vrhovnog suda FBiH će promijeniti pogrešnu praksu nadležnih organa koji su odbijali korisnike i korisnice za priznavanje prava na stalnu novčanu pomoć i omogućit će ostalim korisnicima, uključujući one iz populacije raseljenih osoba i povratnika i povratnica, pristup pravu na stalnu novčanu pomoć.

 

Kopirati
Drag cursor here to close