Ćosić o Izbornom zakonu

Dogovora nema – Politički planovi se drže u ladicama

Ćosić kaže kako mu nije jasno zašto bi netko optuživao one koji se zalažu za primjenu Ustava.
Vijesti / Politika | 01. 03. 2024. u 11:35 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Do dogovora ne može doći zbog nedostatka političke volje, rekao je za Televiziju Herceg-Bosne izaslanik u Klubu Hrvata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, Zdenko Ćosić.

Političko licemjerje

''Problem je političko licemjerje, mimikrija; načelno se svi slažu da jedni drugima ne trebaju birati političke predstavnike. Načelno, svi se slažu da trebamo usklađivati svoje propise sa standardima Europske unije. Dakle, svi se slažemo da je ovo zemlja ravnopravnih naroda, to je deklarativno'', kazao je Ćosić dodajući da se kada to treba potvrditi pravim političkim potezom nađe koliko hoćete razloga da to ne bude tako.

"To znači da postoje skrivene politike, da su ove javne politike samo 'smokvin list' za neke druge političke planove koji se još uvijek drže u ladicama, ali se za njih priprema teren", rekao je Ćosić.

Video: RTV HB | Ćosić: "Svaki put kad dođemo nadomak sporazuma, pojave se rušitelji"

Odgovarajući na pitanje o tome kako HDZ BiH neki optužuju da zbog Izbornog zakona blokira europski put BiH, Ćosić je kazao da mu nije jasno zašto bi netko optuživao one koji se zalažu za primjenu Ustava.

''Mi nemamo izbora. Ne znam zašto bi netko optuživao onu politiku koja traži da se Ustav ove zemlje primjenjuje kroz sve propise pa tako i kroz Izborni zakon'', kazao je Ćosić.

Rušilačke namjere

Rekavši kako je krovno načelo Ustava BiH ravnopravnost triju konstitutivnih naroda, Ćosić je naveo da smatra kako se podrazumijeva da bi svi zakoni morali biti u skladu s tim ustavnim načelom.

''Onaj tko to osporava, onaj tko derogira Ustav, onaj tko pokušava na mala vrata uvesti drugačiju konstrukciju Bosne i Hercegovine; za njega se može reći da koči svaki napredak BiH te generira unutarnje nesporazume i sukobe u zemlji'', istaknuo je Ćosić.

Rekao je da oni koji imaju svoje rušilačke namjere ne mogu ih  skrivati.

''Svaki put kada dođemo nadomak nekakva sporazuma, onda se ti rušitelji pojavljuju. Oni to pokušavaju umotati u nekakve druge, prihvatljive teorije, ali je potpuno jasno da su oni rušitelji ove zemlje'', rekao je za RTV HB Ćosić.

Čovićeva poruka Trojci

Podsjetimo, ovog se tjedna Hrvatski narodni sabor oglasio priopćenjem u kojem kaže kako treba ''pod hitno usvojiti izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine''.

''Svjesni smo da u ovom trenutku nije moguće provesti presude Europskog suda za ljudska prava iz razloga što to zahtijeva promjenu Ustava Bosne i Hercegovine, a to u ovom trenutku nije realno. HNS je opredijeljen za provedbu svih presuda Europskog suda za ljudska prava i odluke Ustavnog Sud BiH o legitimnom političkom predstavljanju. Opredijeljeni smo za promjenu Izbornog zakona kojim će se osigurati transparentnost i integritet izbornog procesa što uključuje i legitiman izbor članova Predsjedništva BiH u skladu s Ustavom BiH'', objavio je HNS.

S druge strane, čelnik HNS-a i HDZ-a BiH, Dragan Čović, gostujući u podcastu portala Bljesak.info, poručio je strankama Trojke kako će izgubiti partnera jer se u dogovaranju ponašaju kao SDA, odnosno Bakir Izetbegović.

''Ja mislim da je jedini put za Trojku danas, kad bih ja bio na njihovom mjestu, ja bih prije svega one dogovore koje smo napravili proveo. Ja sam uvjeren da bi to na adekvatan način nagradilo građanstvo, pa i oni pripadnici stranaka koji su ili simpatizeri ili članovi, pa i običan narod u bošnjačkom političkom spektru, koji prati te stranke. Vjerujem da bi to bio dobar iskorak, dobar izlaz. Ako se zapetljaju na način kako je to radio prethodnik iz druge političke opcije, bojim se da će doživjeti vrlo brzo politički sunovrat'', rekao je o potezima Trojke Čović.

Između ostalog, Čović je rekao kako ''nema bošnjačkog političara koji nije rekao da nije u redu da Bošnjaci biraju Hrvatima predstavnike''.

''Ali, kad to treba napisati na papir simboličnom izmjenom izbornog zakona, svi kažu nije vrijeme za to. Ali, time jako griješe'', rekao je Čović.

 

Kopirati
Drag cursor here to close