Priopćenje

HNS partnerima postavio tri uvjeta

Ističu kako "put ka Europskoj uniji nema alternativu, i taj put podrazumijeva veće kompromise na svim stranama".
Vijesti / Politika | 28. 02. 2024. u 16:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

HNS BiH u svom priopćenju "najoštrije osuđuje nerealne, maksimalističke zahtjeve svih onih političkih aktera zbog kojih je otežano usuglašavanje nacrta zakonskih rješenja, što za posljedicu ima da još uvijek nisu usvojeni reformski zakoni potrebni za otvaranje pregovora sa Europskom unijom".

Ističu kako "put ka Europskoj uniji nema alternativu, i taj put podrazumijeva veće kompromise na svim stranama, ali su to kompromisi koji će za posljedicu imati bolja zakonska rješenja u odnosu na trenutna".

"HNS BiH pozdravlja konstruktivnu politiku i stavove legitimnih hrvatskih predstavnika na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini, koji su svojim iskazanim naporima i proaktivnošću konstantno opredijeljeni za djelovanje u istom pravcu i iz čiji resursa je učinjeno najviše na putu ka Europskoj uniji", ističu.

U svom priopćenju HNS poziva sve političke aktere koji odlučuju:

  1. Pod hitno usvojiti izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Svjesni smo da u u ovom trenutku nije moguće provesti presude Europskog suda za ljudska prava iz razloga što to zahtijeva promjenu Ustava Bosne i Hercegovine, a to u ovom trenutku nije realno. HNS je opredijeljen za provedbu svih presuda Europskog suda za ljudska prava i odluke Ustavnog Sud BiH o legitimnom političkom predstavljanju. Opredijeljeni smo za promjenu Izbornog zakona kojim će se osigurati transparentnost i integritet izbornog procesa što uključuje i legitiman izbor članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine.
  2. Pod hitno usvojiti Zakon o sudovima Bosne i Hercegovine kojim će se jamčiti potpuna neovisnost drugostupanjskog suda, kao i usklađivanje nadležnosti suda u skladu sa međunarodnim standardima. Sjedište drugostupanjskog suda ni u kom slučaju ne smije biti razlog ne usvajanja Zakona o sudovima BiH, a što bi moglo imati za posljedicu blokiranje europskog puta Bosne i Hercegovine.
  3. Pod hitno usvojiti Zakon o sprječavanju sukoba interesa u institucijama Bosne i Hercegovine, u skladu sa opće prihvaćenim međunarodnim standardima.

Podsjetimo na sastanku predstavnika stranaka, članova koalicije na državnoj razini u utorak nije postignut dogovor o tri ključna zakona koji su preduvjet za otvaranje pristupnih pregovora s Europskom unijom.

Iako lideri su bili suglasni u jednom, od EU traže da dozvoli datum za pregovore.

Sastanku su nazočili predsjednici stranaka, Elmedin Konaković, Edin Forto, Nermin Nikšić, Milorad Dodik, Dragan Čović, Nenad Stevandić, ali i brojne delegacije.

Kopirati
Drag cursor here to close