Sporne tvrtke

Dodiku prijava zbog sukoba interesa

Sin i kćerka Milorada Dodika posjeduju privatna poduzeća koja posluju s javnim institucijama, a po odredbi ovog zakona smatraju se bliskim srodnicima, član Predsjedništva BiH nalazi se u situaciji sukoba interesa.
Vijesti / Politika | 17. 03. 2022. u 13:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Transparency International u BiH podnio je prijavu Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa protiv člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika jer tvtke u vlasništvu njegove obitelji posluju s državom i primaju značajne poticaje iz budžeta.

Prema odredbama Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH izabrani dužnosnici i njihovi bliski srodnici ne bi smjeli biti dio uprave ili menadžmenta bilo kojeg privatnog poduzeća koje sklapa ugovore, ili na drugi način posluje, s institucijama koje se financiraju iz budžeta na bilo kojem nivou vlasti.

Sin i kćerka 

S obzirom na to da sin i kćerka Milorada Dodika posjeduju privatna poduzeća koja posluju s javnim institucijama, a po odredbi ovog zakona smatraju se bliskim srodnicima, član Predsjedništva BiH nalazi se u situaciji sukoba interesa.

Naime, član 8.a Zakona propisuje da angažman bliskih srodnika izabranih dužnosnika u poduzećima koja posluju s državom, dovodi do situacije u kojoj se ti dužnosnici nalaze u sukobu interesa.

Prema podacima iz nedavnog istraživanja portala Capital.ba firme u vlasništvu porodice Dodik dobile su u 2021. godini oko 370.000 KM iz Agrarnog budžeta i Kompenzacijskog fonda RS. Konkretno, prema podacima Agencije za agrarna plaćanja RS, pravna lica „Fruit Eco“ iz Gradiške, te "Agro voće" i "Global Liberty" iz Laktaša, u toku 2021. godine dobivala su pomoć za saniranje štete od mraza, podršku za prodano i proizvedeno voće, regresirano dizel gorivo, protugradne mreže i sl.

Prelaze zakonski prag 

Također, pravno lice 'Ugostiteljstvo Agape' s.p u vlasništvu Dodikove kćerke dobivalo je u proteklom periodu poslove od Ugostiteljskog servisa Vlade Republike Srpske u iznosima koji prelaze zakonski dozvoljeni prag od 5.000 KM godišnje.

Zbog svega TI BiH poziva Komisiju za odlučivanje o sukobu interesa Bosne i Hercegovine čiji rad je zbog političkih opstrukcija u proteklom mandatu često bio blokiran, da provede postupak i ispita postojanje sukoba interesa jednog od najviših dužnosnika BiH.

Također, TI BiH ponovo poziva zastupnike u Domu naroda Parlamentarne skupštine BIH da prekinu opstrukciju usvajanja novog Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH koji bi trebao osigurati nezavisnost komisije koja će ubuduće odlučivati o sukobu interesa.

Kopirati
Drag cursor here to close