Narodna skupština Republike Srpske

Dodikov veto ''pao'' u NSRS

Od ukupno 62 prisutna zastupnika, svi su glasali, a veto je podržao 51 zastupnik, nitko nije bio protiv, dok je suzdržano bilo 11 zastupnika.
Vijesti / Politika | 20. 06. 2022. u 19:55 Srna

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Narodna skupština Republike Srpske u ponedjeljak nije dvotrećinskom većinom usvojila odluku o potvrđivanju izjave srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o proglašenju veoma štetnom po vitalne interese Republike Srpske odluke o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma o partnerstvu, trgovini i suradnji BiH i Velike Britanije.

Od ukupno 62 prisutna zastupnika, svi su glasali, a veto je podržao 51 zastupnik, nitko nije bio protiv, dok je suzdržano bilo 11 zastupnika.

Dodik je ranije, u obrazloženju veta na odluku Predsjedništva BiH, naveo brojne nedostatke u vezi sa sporazumom BiH i Velike Britanije, a tiču se derogiranja nadležnosti i mišljenja RS, uz napomenu da ovakvi trgovinski sporazumi kojima se dozvoljava bescarinski uvoz određenih proizvoda, među kojima i poljoprivrednih i prehrambenih, uzrokuju (in)direktnu štetu po sektor poljoprivredne proizvodnje u Republici Srpskoj.

Srpski član Predsjedništva BiH uložio je veto na odluku koju je 8. lipnja Predsjedništvo BiH usvojilo, bez konsenzusa.

Prema Ustavu BiH, Narodna skupština razmatra izjavu srpskog člana Predsjedništva BiH i da ju je potvrdila dvotrećinskom većinom od najmanje 56 zastupnika, osporena odluka Predsjedništva BiH ne bi stupila na snagu. S obzirom na to da prilikom glasanja nije bilo dvotrećinske većine za veto Milorada Dodika, odluka Predsjedništva postaje važeća.

Nakon glasanja o apsolviranom dnevnom redu, potpredsjednik Narodne skupštine RS Denis Šulić zaključio je rad 32. posebne sjednice parlamenta.

Kopirati
Drag cursor here to close