Sjednica NSRS

Dodik: Uvlače nas u priznanje Kosova

''U sporazumu je navedena i Republika Kosovo bez upućivanja na Rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o statusu Kosova. I ovo je bio razlog zašto sam smatrao i tražio da se ovo precizira kako je to ustaljeno u međunarodnoj praksi''
Vijesti / Politika | 20. 06. 2022. u 12:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danas se održava 32. po redu posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) na zahtjev člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, a koja se odnosi na pokretanje vitalnog nacionalnog interesa RS i traži da se NSRS izjasni o Odluci o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji između Bosne i Hercegovine, Velike Britanije i Sjeverne Irske, usvojenoj bez konsenzusa na sjednici Predsjedništva BiH 8. lipnja. Dodik je naveo niz stvari koje su navedene u sporazumu, a prema kojima je, kako kaže, oštećen vitalni interes RS. Smatra i to da se u sporazumu RS "uvlači u priznanje Kosova", prenosi N1.

Vitalni nacionalni interes

Dodik je danas rekao da u donošenju odluke vrši koordinaciju sa svim nadležnim institucijama u RS kako bi utvrdio da li ono što se predlaže na nivou BiH odgovara ustavnom položaju odgovara ustavnom položaju RS.

''Da li imaju institucionalnu podršku RS i u tom pogledu ustanovio sam da kod ove točke dnevnog reda postoji jasan stav nekoliko naših najvažnijih institucija i ministarstava da se ne uvažava status RS i zato nisam oklijevao da predložim upravo ovakav dnevni red vršeći svoju obavezu iz ustava da kao član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda pokrenem vitalni interes. U ovakvoj situaciji uvijek je važno da se na taj način odluči jer su interesi društveno-politički i ekonomski koji utječu na cjelokupan položaj RS. Zato sam pokrenuo mehanizam zaštite entitetskog vitalnog interesa na osnovu svojih ustavnih ingerencija. Za mene je nedopustivo da svaku odluku i sporazum kojima se umanjuje ili ne definira adekvatna uloga RS koju ima po ustavu i zakonima'', naveo je.

Dodao je da se nijedno ministarstvo koje je konzultirao nije pozitivno izjasnilo o, kako je naveo, spornoj odluci o trgovinskom sporazumu.

''Svi su imali primjedbe i rekli da nije adekvatno uključena RS u skladu sa ustavom i njenim nadležnostima. Ministarstvo za europske integracije i međunarodnu suradnju RS je kao republička institucija nadležna za realizaciju predmetnog sporazuma i ono je istaklo da isti posjeduje određene nedostatke i da se oni nužno moraju korigirati, a kako bi bili prihvatljivi za RS. Naime, predložen je tekst – osnove za pregovore radi zaključivanja sporazuma. On ne sadrži obvezno mišljenje nadležnih organa entiteta, dakle, RS kako je to definirano članom 4. stav 5.e Zakona o postupku zaključivanja i izvršenja međunarodnih ugovora iako se ovim sporazumom uređuju mnoga pitanja koja su u isključivoj nadležnosti entiteta. Zbog toga je bilo važno da imamo mišljenje naših nadležnih organa'', naglasio je Dodik.

Bosanski jezik

Kazao je da je pokušao analizirati kako se pokušava podvaliti RS način na koji se pregovara o sporazumu.

''Dakle, u sastav izaslanstva uključena su 23 člana izaslanstva u ime BiH iz devet institucija sa nivoa BiH i Direkcije za evropske integracije. Nitko iz entiteta RS nije u to uključen. To je sasvim bilo dovoljno da shodno mojim pravima i ovlaštenjima pokrenem ovaj mehanizam zaštite vitalnog interesa'', dodao je.

Rekao je da je potrebno obratiti pozornost i na navedene jezike kojima se zaključuje ovaj sporazum.

''Navedeno je da je to samo bosanski jezik i to je jedan od razloga zašto sam smatrao da trebam pokrenuti vitalni interes. U sporazumu je navedena i Republika Kosovo bez upućivanja na Rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o statusu Kosova. I ovo je bio razlog zašto sam smatrao i tražio da se ovo precizira kako je to ustaljeno u međunarodnoj praksi. Ostala dva člana Predsjedništva BiH nisu htjela o tome razgovarati tako da je i ovo bilo neprihvatljivo i na neki način uvlačenje našeg priznanja Kosova i smatrao sam da ne trebam oklijevati da pokrenem vitalni interes'', poručio je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close