O položaju Srba u Mostaru

Dodik u Mostaru: Moramo se osloniti na Hrvate, na Bošnjake ne možemo računati

''Tu smo svoji na svome i da njegujemo suživot i Mostaru damo ono po čemu je prepoznatljiv, a to je multietičnost'', kazao je Milivojević.
Vijesti / Politika | 04. 04. 2022. u 19:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nažalost, u Mostaru dolazimo uvijek sa istim zaključkom - da je položaj Srba ovdje težak, nezahvalan, da se ništa tu ne čini na tom planu, a kad čujem prigovore kako Hrvati ili Bošnjaci imaju težak položaj u RS do je dječja pjesma kako je Srbina ovdje'', rekao je čelnik SNSD-a Milorad Dodik u ponedjeljak večer u Mostaru.

On je dodao kako se ''moraju osloniti na svoje snage, na dobro razumijevanje većinskih naroda Hrvata i njihovih predstavnika, a na Bošnjake ne možemo ni računati.''

''Ovdje je deprimirajuća slika po pitanju položaja Srba u HNŽ'', istaknuo je Dodik.

Zabrinjavajući stav županijske vlasti

Sastanku u Mostaru prisustvovao je i Zoran Tegeltija, predsjedatelj Vijeća ministara BiH. Posebnu zabrinutost je izrazio zbog ''negativnog stava županijske vlasti prema Srbima iz Mostara''.

Foto: Bljesak.info / Milorad Dodik u Mostaru 

''Ono što dogovorimo dosta sporo se realizira, a najveći problem Srbina u Mostaru je odnosu u županiji i Gradu Mostaru. Sve što se realizira na razini zajedničkih institucija ispoštuje se sa malim zakašnjenjem, ali je zabrinjavajući negativni stav županijske vlasti prema Srbina iz Mostara, a pored toga što Srbi imaju mandat u vlasti nema zastupljenosti Srba u javnim poduzećima ni u lokalnoj upravi. Očekujemo da se to ispravi. 12 godina nije bilo izbora u Mostaru i razumijemo da je potrebno neko vrijeme da se stvari završe, ali Srbi imaju svoje mjesto i ulogu u lokalnoj samoupravi i nadam se da će se to osigurati za njih. Što se tiče zajedničkih institucija, mi ćemo uvažavati multietničku strukturu u BiH i ovoj regiji za sve institucije koje imaju sjedište u Mostaru'', rekao je Zoran Tegeltija.

Svoji na svome

Velibor Miliovojević iz Gradskog vijeća Mostara je rekao kako su precizirali sve korake koji se  trebaju poduzeti da bi srpskom narodu u Mostaru i HNŽ bila bolja i svjetlija budućnost.

''Osvrnuli smo se na konkretne projekte koji mogu popraviti život Srba u dolini Neretve'', rekao je Milivojević na sastanku s SNSD-ovim čelnicima Miloradom Dodikom i Zoranom Tegeltijom u ponedjeljak večer u Mostaru.

Milivojević je dodao i da podrška vlasti RS neće izostati, te da nisu zaboravljeni.

''Tu smo svoji na svome i da njegujemo suživot i Mostaru damo ono po čemu je prepoznatljiv, a to je multietičnost'', kazao je Milivojević.

Foto: Bljesak.info / Milorad Dodik u Mostaru 

''Sama činjenica da od 600 zaposlenih u javnim poduzećima i službama Grada Mostara ima samo 8 Srba, a to su oni koje je birao SDA ili HDZ, govori upravo o tom tretmanu Srba u HNŽ. Kada smo ovdje zajedno počeli raditi na tome da imamo predstavnika srpskog naroda koji nije obojen predznakom HDZ ili SDA, vjerovali smo da možemo napraviti posebno partnerstvo. Sada vidimo da je to nemoguće i neizvedivo, a razgovarat ćemo na tu temu sa ljudima ovdje. Sada tragamo za načinom kako da vlast RS pomogne srpskoj zajednici ovdje'', kazao je Dodik.

Susret s Čovićem

Govorio je o idejnom projektu za izgradnju vrtića, koji će biti i mjesto za kulturne sadržaje.

''Ići ćemo i putem biroa koji vlada ovdje ima podići svoje prisustvo, pomoći ćemo ljudima koji imaju poljoprivredu na način da izjednačimo status sa ostalim poljoprivrednim proizvođačima'', istaknuo je čelnik SNSD-a Milorad Dodik.

Foto: Bljesak.info / Milorad Dodik u Mostaru 

Dodik je naveo i da će se večeras vidjeti sa Draganom Čovićem.

Kopirati
Drag cursor here to close