Rješenje

Dodik: U roku od dva, tri ili četiri mjeseca

Dodik kaže da je postojao čist račun, iskren razgovor, bavili bi se životom…
Vijesti / Politika | 01. 11. 2021. u 08:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz BiH se već 30 godina šalje jedino poruka nestabilnosti, umjesto da se svi drže Ustava i da svako radi u skladu sa svojim ingerencijama, rekao je za beogradsku Politiku Milorad Dodik dodavši kako on ne razbija, nego "spašava ustavnu BiH".

Dodik je rekao da će entitet Republika Srpska “zakonom suspendirati 140 nametnutih rješenja” i to u roku od dva, tri ili četiri mjeseca da ne bi nastale pravne praznine, dok RS ne osigura potrebnu legislativu.

  / 

Naglasio je kako bi u državi svima život bio bolji da Republici Srpskoj nisu otimana prava.

“Pravili su eksperiment, iluziju, zato smo tu gdje jesmo, zaglavljeni”, naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, da je postojao čist račun, iskren razgovor, bavili bi se životom, radili konkretne poslove i svima bi bilo bolje, pa i “onima koji podmeću providnu bajku” da do boljeg života vodi funkcionalna Bosna i Hercegovina.

Povodom izvještaja visokog predstavnika Christiana Schmidta pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine je rekao kako je to još jedan apsurd u kojem izvještaj podnesi “neizabrani diplomat”.

“To govori da je svijet u neredu. Mi nećemo srediti svijet, možemo samo izvlačiti zaključke i sagnuti se ispod radara, ali da ne dozvolimo da pored nas prođu prilike i da nas zaplaše na osnovu ‘slave’ stečene na ranijoj strogoći”, rekao je Dodik.

 

 

Dizanje vojske

Dodik je izjavio da Predsjedništvo BiH ne može "dići" vojsku protiv Republike Srpske, osim ilegalno, kao i da policija ne smije da prelazi entitetsku liniju.

Rekao je kako takve prijetnje lider SDA Bakir Izetbegović, ionako ne upućuje Srbima, već strancima, ne bi li svijet zaplašio ratom.

"Postoje časni planovi Srba, postoje i racionalni ljudi. Hoćemo svoja prava, nikakva prijetnja nas u tome neće omesti", rekao je Dodik.

Na konstataciju da se nerijetko poteže argument o prijetnjama miru, Dodik je rekao da je cilj toga stvaranje psihoze koja se želi isfabricirati i krivica pripisati Srpskoj.

"Oni se rukovode mišlju da, ako ne uspiju da naprave psihozu, proći će ovo što radi Republika Srpska. A ako uspiju da je naprave, spriječit će naše namjere i zadržat će ono što je oteto, umjesto da afirmiraju moj pristup kao jedini normalan. Tvrde da razbijam Bosnu, a nisam jedini koji zna da samo na osnovu daytonskih papira ova zemlja može da opstane", rekao je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close