Još jedan...

Dodik sprema novi zakon: Znat će se tko je neprijatelj RS

Dodik je rekao kako je sve besmisleno ukoliko Republika Srpska izgubi imovinu…
Vijesti / Politika | 18. 07. 2023. u 15:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će sljedećih dana predložiti uvođenje zakona kojim će biti stvoreno pravo za proglašavanje neprijatelja Republike Srpske, objavila je Alternativna televizija.

Pročitajte još

Zapisani u povijesti

"Da budu zapisani u povijesti kao neprijatelji srpskog naroda i Republike Srpske i Ustava BiH. Svi su strani suci bili protiv Ustava BiH", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Istaknuo je kako je sve besmisleno ukoliko Republika Srpska izgubi imovinu, navodeći da neće dopustiti narušavanje prava Srpske i da je njegova odgovornost da štiti budućnost Republike.

Dodik je rekao da je u BiH na sceni kontinuirano političko sukobljavanje na pitanjima koja netko tko se bori za suverenu BiH ne bi trebao postavljati jer nema suverene zemlje ako u njoj odlučuju stranci nego se to zove, po svim teorijama, protektorat.

"Mi nismo spremni na taj način da ovdje egzistiramo. Republika Srpska čim dođe u poziciju da se podigne, razvije ili da napravimo novi iskorak u razvoju, istog trenutka se nađu međunarodne aktivnosti koje to sprečavaju", istakao je Dodik.

Imovina

Naveo je kako se intervencionizam u sprečavanju Srpske da napravi iskorak pojavljuje dugi niz godina.

"Posljednja karika jeste priča o imovini. Da bi spriječili Republiku da napravi iskorak, onda se pokušava producirati problem oko imovine. Onda je tu i Ustavni sud, lažni visoki predstavnik i naravno ovi iz Sarajeva koji su servilni u pogledu toga da naprave unitarnu BiH. To je sinkronizirani napor koji čine stranci i dio podaničkog političkog Sarajeva koji idu za tim da tu smetnju, po njima, koja se zove Republika Srpska, ako ne mogu da je ukinu, onda da je do te mjere obesmisle da ona sama će sebe ugasiti", rekao je Dodik.

On je rekao da je dio međunarodne zajednice protiv Republike Srpske kako bi onemogućili kompaktnost i razvoj srpskog nacionalnog bića na ovim prostorima, ali da srpski narod osjeća snažnu nacionalnu pripadnost i identitet i od toga ne može da odustane.

Život poslije Dodika

Dodik je naveo da srpski narod ne smije izgubiti svoje nacionalno obilježje i pravo da postoji Republika Srpska jer je srpski narod ovdje zasluženo povijesno i Srpska je narodna volja.

"Ono što bi oni trebali uraditi, a to njima najmanje odgovara, jeste da nas puste na miru i da mi pokažemo da možemo da napravimo uzlet", rekao je Dodik te dodao ''da će srpska nacionalna ideja živjeti i poslije njega''.

"Ostajemo uporni u tome da očuvamo naša prava koja smo dobili, da očuvamo našu autonomiju koju smo dobili, prava da Republiku Srpsku razvijamo onako kako može", rekao je Dodik.

Naveo je da je BiH užasno složena zemlja, podijeljena i da se ne može objediniti nasiljem međunarodne zajednice.

Dodik je istakao da će Republika Srpska ostati sa svojom imovinom i institucijama, usprkos tome što je ovo težak period u kojem su neki pomislili da je sukob Rusije i Ukrajine prilika da "ovdje poravnaju" ili da, kako to na Zapadu vole da kažu, završe nezavršeni posao.

Kopirati
Drag cursor here to close