"Lažni narativ"

Dodik: Schmidt ne predstavlja nikoga i ništa

"Lažni visoki predstavnik pokušava održati lažni narativ da zastupa europske vrijednosti. On ne predstavlja nikoga i ništa", naveo je Dodik.
Vijesti / Politika | 22. 01. 2024. u 14:45 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"OHR nema nikakve veze s europskim putem BiH niti s europskim vrijednostima. Oni su potpuna negacija svih europskih demokratskih standarda", napisao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na društvenoj mreži "X".

"Lažni narativ"

Podsjetimo, visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt ranije je u intervjuu Večernjem listu rekao kako je moguće skoro zatvoriti OHR.

Schmidt je rekao kako je politika čelnika Republike Srpske, Milorada Dodika, pogubljena te da, iako ne zna što smjera Rusija, Bosni i Hercegovini ne prijeti rat.

"Lažni visoki predstavnik pokušava održati lažni narativ da zastupa europske vrijednosti. On ne predstavlja nikoga i ništa", naveo je Dodik.

Kako ističe, Njemačka svojom jednostranom politikom i miješanjem u sve što postoji u BiH pokazuje da nije blagonaklona prema narodima koji ovdje žive

"Koliko on nema pojma o samoj strukturi Bosne i Hercegovine govori i izjava njemačkog veleposlanika da je Denis Bećirović jedan od najvažnijih sugovornika SR Njemačke. Možda im je Bećirović bitan, ali u cijelom bh. sustavu njegov kapacitet je takav da ne može ništa bez druga dva predstavnika u Predsjedništvu. Činjenica je da im je on jedini sugovornik jer su svojim neprijateljskim stavovima onemogućili svaki dijalog s predstavnicima Srpske. A ako veleposlanik ne zna, evo prilike da sazna - bez Republike Srpske i njenih predstavnika u BiH ne može se ništa učiniti, a bilo bi dobro da iskažu poštovanje prema toj neizbježnoj činjenici", naveo je Dodik.

Europski put 

Schmidt je ranije kazao kako se da će domaće političke snage postići sporazum o tehničkim izmjenama Izbornoga zakona BiH, koje bi trebale osigurati veću transparentnost izbornog procesa te da on neće morati koristiti bonske ovlasti.

Kada je u pitanju europski put Bosne i Hercegovine i ispunjavanje uvjeta koje je Europska unije postavila, Schmidt je naveo kako je odgovornost isključivo na domaćim političarima.

"Mislim da tu ima dosta preduvjeta na kojima se već radi. Ali ono što je važno, te se stvari moraju okončati. Uvijek je bolje ako ih naprave političari, odnosno oni koji imaju odgovarajuće mandate'', kazao je Schmidt.

Komentirajući prijetnje Milorada Dodika odcjepljenjem Republike Srpske od Bosne i Hercegovine, Schmidt je poručio kako su one znak "duboke zbunjenosti" i "bespomoćnosti".

Kopirati
Drag cursor here to close