Banja Luka

Dodik: RS postoji zbog sebe, a ne da iritira druge

Dužnosnici RS-a su danas pozvali da se sutrašnji ''dan RS'' proslavi dostojanstveno.
Vijesti / Politika | 08. 01. 2020. u 11:17 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik pozvao je danas na mir i suradnju.

''Ta suradnja i mir treba da obilježe vrijeme koje dolazi'' - rekao je Dodik.

On je u izjavi novinarima u Banjoj Luci naveo ''da RS ima namjeru da vrati svoje ustavne pozicije'' te ''da taj bh. entitet postoji zbog sebe, a ne da iritira druge''.

Entitetska predsjednica Željka Cvijanović je rekla da je važno da taj bh. entitet bude stabilan, a da je politička stabilnost preduvjet ekonomske.

I entitetski premijer Radovan Višković je najavio da će Vlada učiniti sve da ojača taj bh. entitet ekonomski, otvori nova radna mjesta i pokrene investicije, koje bi u ovoj godini trebalo da iznose oko milijardu KM.

Dužnosnici RS-a su danas pozvali da se sutrašnji ''dan RS'' proslavi dostojanstveno.

U tom bh. entitetu se provode pripreme da proslavu 9.siječnja, iako je Ustani sud BiH u ožujku 2019. kao neustavan osporio taj datum.

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić upozorio je danas da je insistiranje vlasti bh. entiteta RS na obilježavanju 9. siječnja kao dana entiteta neustavno, nezakonito i nemoralno te pozvao visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka da preduzme sankcije protiv organizatora tog obilježavanja.

U ranijoj izjavi podsjetio je da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine u više navrata ocijenio kako obilježavanje 9. siječnja kao dana entiteta RS u Bosni i Hercegovini, nije u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine. Također, istaknuo je i da je ranije Venecijanska komisija dala mišljenje da je izbor obilježavanja 9. siječnja za dan entiteta, podstaknut osjećajima i događajima od značaja za samo jedan narod - srpski, dok ga druge zajednice smatraju bolnom uspomenom.

Iz MUPRS-a su istaknuli i da su pojačane mjere sigurosti kako bi sutrašnji defile i svečana akademija protekli bez problema.

Kopirati
Drag cursor here to close