"Privatni stavovi Bošnjaka nisu obveza"

Dodik: RS neće pristati biti poslušna, pa čak ni ako to Europa traži

"Nećemo pristati biti poslušni i činiti sve što bilo tko od nas traži, pa ni Europa. Očekujemo poštovanje kao i svakog ravnopravnog partnera", naveo je Dodik.
Vijesti / Politika | 24. 01. 2024. u 13:56 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske na svojem profilu na društvenoj mreži "X" oglasio se o posjetu predsjednice Europskog povjerenstva Ursule von der Leyen, premijera Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i nizozemskog premijera Marka Ruttea Sarajevu. 

Dodik je istaknuo kako je posjet dobar znak za Bosnu i Hercegovinu te prilika da Europska unija vidi uložene napore svih strana.

Tvrdnje koje nisu točne 

Ujedno, Dodik je dodao kako su se tijekom jučerašnjih obraćanja mogle čuti tvrdnje koje nisu točne, a vezane uz usklađenost s vanjskom politikom EU.

"BiH se nije i neće pridružiti stavovima u kojima se dovodi u pitanje njena neutralna pozicija. Republika Srpska se zalaže za mir i ne ostavljamo prostora za drukčije tumačenje, ali ne možemo i nećemo pristati sudjelovati u velikim sukobima", napisao je Dodik.

Dodao je kako RS suosjeća sa žrtvama i odbija biti dio "licemjerne politike koju vodi Zapad".

"Republika Srpska je protiv sankcija Rusiji, a BiH te sankcije nije uvela. Privatni stavovi Bošnjaka za nas nisu obveza. Riješit će se pitanje odmetničke skupine veleposlanika. Lagumdžija i njegovo imenovanje su od početka bili sporni, ali je Republika Srpska željela ostati dosljedna svom stavu da se ne miješa u imenovanja koja dolaze od strane Bošnjaka".

Ističe kako sada građani BiH gledaju rezultate njihovih izbora.

"Došli smo dotle da je veleposlanik kojeg su predložili muslimani odbijen u Turskoj, a sve zbog pogubne politike koju vode Bošnjaci u Bosni i Hercegovini. To je politika koja se miješa u sve, osim u ono što joj je posao. Bosna i Hercegovina ne može ići naprijed s politikom koja svaki dan ide s nekim podmetanjima i lažima", naveo je Dodik.

Povjerenje se topi 

Tvrdi kako je ključ napretka ka EU povjerenje između RS i FBiH, kao i tri naroda koja u njoj žive. Pristupom Bošnjaka, tvrdi Dodik, se to povjerenje sve više topi.

"Što se tiče Srpske, možda je tako i bolje za nas, jer nas tako nitko neće moći spriječiti da sami idemo naprijed. Želimo ući u EU, ali i FBiH treba konkretnim djelima pokazati da to želi. Nećemo pristati biti poslušni i činiti sve što bilo tko od nas traži, pa ni Europa. Očekujemo poštovanje kao i svakog ravnopravnog partnera, što znači da politika neutralnosti neće biti dovedena u pitanje".

Podsjetimo, Von der Leyen, Rutte i Plenković boravili su u utorak u Sarajevu, gdje su razgovarali s dužnosnicima BiH, a cilj razgovora je bio pružanje podrške na njezinom europskom putu.

Plenković se, podsjetimo, nije pojavio na razgovoru u Predsjedništvu BiH, a iz njegovog ureda je kasnije priopćeno da je čvrst stav hrvatskog premijera da s Komšićem nema sastajanja.

"Ja čak mislim da je to dobro što se dogodilo tijekom zajedničke posjete Sarajevu kako bi sama ta činjenica dodatno osvijestila naše partnere", kazao je Plenković sinoć novinarima u Zagrebu nakon sjednice Predsjedništva HDZ.

Reagirao je i sam Komšić rekavši da ''Plenković promovira jedno ponašanje koje je štetno za odnose u Bosni i Hercegovini''.

''Umjesto dijaloga, unosi tenzije, podjele, a imamo ih ionako previše. Ne poštujući institucije, ohrabruje članove HDZ-a BiH da to rade, a sve krijući se iza zastave EU!? Iako često zloupotrebljava zastavu EU, jasno je da je EU nešto više od Hrvatske'', rekao je za Radio Sarajevo Komšić.

Kopirati
Drag cursor here to close