Niz sastanaka

Ursula von der Leyen: Budućnost BiH je u EU

Vijesti / Politika | 23. 01. 2024. u 11:47 R. I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Twitter / Nizozemskim premijer Mark Rutte, predsjednica Europskog povjerenstva Ursula von der Leyen i hrvatski premijer Andrej Plenković

"Zadovoljstvo mi je ponovo doći u Sarajevo, ovog puta s premijerima Ruteom i Plenkovićem. Ovdje smo da bismo ohrabrili BiH da načini napredak na europskom putu tako što će ispuniti temeljne uvjete i kretati se na europskom putu kao jedna zemlja", napisala je predsjednica Europskog povjerenstva Ursula von der Leyen na društvenoj mreži "X".

Kako je istaknula, budućnost BiH je u Europskoj uniji.

Plenković 'preskočio' sastanak

Podsjetimo, Von der Leyen će u utorak u Sarajevu, zajedno s nizozemskim premijerom Markom Rutteom i hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem održati sastanke sa predstavnicima bh. vlasti.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković nije se pojavio na prvom sastanku u Predsjedištvu BiH kako bi izbjegao Željka Komšića, a službeno je objavljen i razlog.

"Što se tiče sastanka s tročlanim Predsjedništvom BiH, konzistentna linija predsjednika Vlade je da se ne sastaje sa Željkom Komšićem, koji nije izabran za hrvatskog člana Predsjedništva voljom hrvatskog naroda u BiH i s kojim nikakvog kontakta nemaju ni druge institucije Republike Hrvatske. Predsjednik Vlade jednako je postupio i prigodom radnih posjeta 2021. i 2023. godine - kada je održao sastanke s Vijećem ministara i Zastupničkim domom i Domom naroda PS BIH. Uzimajući u obzir da se praksa preglasavanja hrvatskog naroda u izboru člana Predsjedništva BiH ponovila i na općim izborima 2022., predsjednik Vlade nema namjeru promijeniti svoj pristup", ističe se u reakciji predsjednika Hrvatske Vlade Andreja Plenkovića.

Članovi Predsjedništva BiH su izrazili zahvalnost predsjednici Europskog povjerenstva i premijeru Nizozemske na posjeti kojom se potvrđuje posvećenost europskoj perspektivi Bosne i Hercegovine.

Upoznali su sugovornike s napretkom koji je Bosna i Hercegovina postigla i naporima koji su učinjeni kako bi se ispunili preduvjet za daljnji napredak na europskom putu.

U tom svjetlu, istaknuli su izuzetnu važnost narednog koraka na europskom putu i izrazili očekivanje da će Europsko povjerenstvo dati pozitivno mišljenje i preporuku, na osnovu kojih će Europsko vijeće donijeti odluku o početku pregovora o pristupanju Bosne i Hercegovine s Europskom unijom.

Posvećenost europskom putu zemlje

Razgovarano je i o Planu rasta Europskog povjerenstva, koji se odnosi na Zapadni Balkan, a koji otvara vrata ka jedinstvenom europskom tržištu kroz sedam ključnih oblasti.

Članovi Predsjedništva BiH su pozdravili usvajanje Plana rasta, ističući njegovu važnost za ekonomski razvoj i napredak, a u korist svih građana u Bosni i Hercegovini.

Istaknuli su posvećenost dijalogu, reformskom i europskom putu zemlje.

O sastanku u Predsjedništvu BiH oglasila se i članica Predsjedništva i reda srpskog naroda Željka Cvijanović.

"Današnji razgovor s predsjednicom Europskog povjerenstva Ursulom von der Leyen i premijerom Nizozemske Markom Ruteom protekao je u konstruktivnoj atmosferi", napisala je Cvijanović na "Instagramu" nakon sastanka.

Domaći dogovor

Ona je izrazila očekivanje da "OHR i pojedina veleposlanstva neće pokvariti domaći dogovor, kao što su to činili puno puta do sada".

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto nakon sastanaka je naglasila kako očekuje podršku iz Bruxellesa oko započinjanja pregovora EU i BiH o članstvu u EU, pišu Nezavisne

Krišto je naglasila kako treba učiniti sve da bi se izbjegla intervencija međunarodne zajednice, što bi moglo narušiti odnos unutar koalicije, ali i funkcioniranja institucija BiH.

Zahvalila je Ursuli von der Leyen na podršci i posvećenosti, Plenkoviću na svemu što je Hrvatska uradila da se BiH pokrene na europskom putu, kao i Nizozemskoj na podršci jačanju institucija BiH.

Rekla je da je nova vlast u proteklih godinu dana usvojila šest europskih zakona i da radi na preostalim zakonima koji su važni za europski put BiH.

Krišto je naglasila kako je optimistična da će u ožujku, kada se sastaju europski lideri, BiH dobiti datum za početak pregovora te da će to biti ostvareno na temelju postignutih reformi.

Konstruktivan partner 

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara Staša Košarac istaknuo je kako je Republika Srpska konstruktivan partner europskom putu BiH.

Košarac je na platformi "X" objavio video svečanog dočeka predsjednice Europskog povjerenstva Ursule von der Leyen i premijera Hrvatske i Nizozemske Andreja Plenkovića i Marka Rutea u zgradi Parlamentarne skupštine BiH.

U Sarajevu je održan sastanak izaslanstava Vijeća ministara, koju predvodi predsjedavajuća Borjana Krišto te EU.

U izaslanstvu Vijeća ministara je i zamjenik predsjedavajuće i ministar obrane Zukan Helez, kao i ministar inozemnih poslova Elmedin Konaković.

Potom je predviđen sastanak izaslanstva iz EU s članovima Zajedničkog kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH te konferencija za novinare.

Kopirati
Drag cursor here to close