O svemu

Granice u rukavu: Dodik poziva na povijesni dogovor

''Mi imamo sve napisane zakone da tijekom noći uspostavimo kontrolu nad granicama. Samo trebamo zakazati Parlament i mi to možemo donijeti'', rekao je Dodik.
Vijesti / Politika | 23. 01. 2019. u 22:13 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''SDA je pokrenuo inicijativu, ali nisam glup. Hoćete da kažete da ih pustim na miru pa jadikujem? Nemamo povjerenje u Ustavni sud koji će uvijek donijeti odluku protiv RS'', rekao je čelnik SNSD-a i predsjedatelj Predsjeništva BiH Milorad Dodik gostujući u emisiji Pressing televizije N1 komentirajući najave iz SDA da će ime Republike Srpske staviti pred Ustavni sud.

''Ako SDA to želi uraditi, ja ću se zalagati za rigorozne mjere zaštite RS. Mi imamo sve napisane zakone da tijekom noći uspostavimo kontrolu nad granicama. Samo trebamo zakazati Parlament i mi to možemo donijeti'', rekao je i na pitanje misli li da bi Bošnjaci to mirno gledali, odgovorio je: ''A šta bi uradili?''.

Šta radiš?

Potvrdio je da je razgovarao s kolegom iz Predsjedništva Šefikom Džaferovićem.

''Rekao sam mu 'Šta radiš, jeste li svjesni da pokrećete procese koje vama ne idu na ruku'. On tvrdi da je to nešto pravno. Ja stvarno mislim da je to nepotrebno, da to bitno uvjetuje odnose i još uvijek vjerujem da se to neće desiti. To je podgrijalo samo vatru u BiH'', kazao je Dodik za N1.

Putin nije moj mentor, ni u kom smislu. On je predsjednik prijateljske zemlje, dijelim neke njegove stavove, kazao je Milorad Dodik u Pressingu.

''Pozivam predstavnike Bošnjaka i Hrvata na jedan historijski dogovor. Imamo dobru osnovu koja se zove Daytonski mirovni sporazum. Danas su svi jednako nezadovoljni, Srbi, Bošnjaci, Hrvati čak i nezadovoljna međunarodna zajednica'', kazao je Dodik.

Govorio je i o zločinima i Tužiteljstvu te rekao kako ''Sarajevo nije spremno da kaže da Bošnjaci trebaju odgovarati za zločine''.

Zločini

''Svi su vršili zločine. Uvidio sam da se napravila potpuna konstrukcija koja je trebala na stranu krivaca staviti Srbe. Svaki Srbin koji je učinio zločin bilo kakav u ratu, neka odgovara. Sarajevo nije spremno da kaže da svaki Bošnjak odgovara za zločine, jer da to kažu onda bi Naser Orić morao odgovarati, istaknuo je.

''Ja sam bio u Srebrenici, Džaferović nije u Jasenovcu. Narodu se ne daje razlog za pomirenje, ja ne govorim ništa što ne mogu da potkrijepim realnim dokazima'', dodao je.

Naveo je i kako se SDA upliće u pravosuđe.

Radončić zna

''Kada pitate Fahrudina Radončića on će vam najbolje reći to'', dodao je Dodik.

''Ja sam nezadovoljan Tužiteljstvom kao institucijom jer je ona vanustavna. Goran Salihović je nastradao jer su tražili da procesuira stvari a nije imao elemente. Ja to ne pratim, ja ne pratim ni ove slučajeve. Po Ustavu BiH nigdje ne piše da BiH ima pravo na pravosuđe. To je nametnuto od visokog predstavnika. Dva entiteta se nikada nisu dogovorila da pravosuđe bude na razini BiH. Prije devet godina u Banja Luku je došla Catherine Ashton i napravili smo zajedničku izjavu da se uradi reforma pravosuđa i nikad se ništa nije desilo'', rekao je.

''BiH kao Daytonska, Ustavna onako kako je napisana za nas nije problem. BiH koju su nametnuli Visoki predstavnici zaista je sporna, to nije ništa novo", kazao je Dodik.

Putin i plin za Sarajevo

Dodik je rekao kako da je prilikom odlaska na razgovor s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom zvao druga dva člana Predsjedništva BiH.

''Ja nisam nespreman da se dogovaram, ali mislim da je dobitak za Predsjedništvo to što sam uopće pristao da budem član Predsjedništva. Ja ovdje dođem jedan dan u tjednu, veoma se dobro osjećam u Banja Luci. Ja sam predlagao mnoge stvari da se urade. Išao sam kod Putina i nazvao Džaferovića i kazao: Slušaj, idem kod Putina ima li kakvo pitanje iz Sarajeva ili FBiH da spomenem i riješimo. On je rekao da se ne slaže da idem. Ja nisam potencirao da sam tamo uime Predsjedništva. Nazvao sam i Komšića i pitao ima li neko pitanje da kandidiram. Ja sam mislio da bi bilo dobro da s Rusima razgovaramo kako bi mogli utjecati na zagađenost kroz isporuku plina i da se uđe u projekt plinifikacije Sarajeva i zabrani upotreba goriva koje zagađuju zrak'', rekao je.

O Sarajevu

''Boravim u Istočnom Sarajevu, tamo imam i i smještaj i kancelariju a ono što moram da obavim protokolarno siđem u Predsjedništvo. Ne zadržavam se mnogo, ne hodam po javnim objektima'', kazao je Dodik u Pressingu na N1.

''Čuo sam da u Teheranu ima manje džamija nego ovdje. Nemam ništa protiv džamije, samo su upoređivali i tako rekli. Po nekoj klasifikaciji koju sam ja čuo mlađe raje, kada sam se vraćao iz Sarajeva i pitali me gdje sam bio, oni kažu 'u Teheranu'. Ne vidim da netko treba razumjeti da je to nešto loše ili nezgrapno poređenje. Ja mislim da konfiguracija i konstitucija odnosa u Sarajevu ne ide u prilog neke normalizacije života. Sarajevo nije moj grad. Da bi nešto bilo moje, moram to nešto unutra da osjećam'', kazao je Dodik.

''Ranije kada sam dolazio u Sarajevo, kada sam izlazio iz auta neki su mi pogrdnim riječima dobacili, uzvratio sam im. Sarajevo pripada Sarajlijama, kao što Banja Luka pripada nama u tom nekom intimnom smislu. Sad je ova politika napravila da je problem ako komunicirate s Miloradom Dodikom'', rekao je.

Kopirati
Drag cursor here to close