Glasovanje u UN-u

Dodik podnio prijavu protiv Turković i Alkalaja

Dodik je krivičnu prijavu podnio zbog postojanja osnova sumnje da su Turković i Alkalaj zloupotrijebili službeni položaj i ovlasti zbog glasovanja protiv Rusije.
Vijesti / Politika | 08. 04. 2022. u 15:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik podnio je krivičnu prijavu protiv ministrice vanjskih poslova Bisere Turković i veleposlanika BiH u UN Svena Alkalaja, saznaje Srna.

Dodik je krivičnu prijavu podnio zbog postojanja osnova sumnje da su Turković i Alkalaj zloupotrijebili službeni položaj i ovlasti u namjeri da drugom nanesu štetu i teže povrede prava drugog tako što su postupali protivno Ustavu koji predviđa da je Predsjedništvo BiH nadležno za vođenje vanjske politike.

Prema saznanjima Srne, u krivičnoj prijavi je navedeno da je Turković u četvrtak samoinicijativno, neovlašteno i bez odluke Predsjedništva BiH dala nalog Alkalaju da na sjednici Generalne skupštine UN podrži inicijativu za suspenziju Ruske Federacije iz Vijeća za ljudska prava UN.

''Zloupotrebom položaja i ovlasti nanesena je šteta i drugom, u ovom slučaju Republici Srpskoj jer je uslijed nezakonitog djelovanja Turković i Alkalaja Republika Srpska spriječena da u konkretnom slučaju sudjeluje putem svog predstavnika koji se bira s teritorije Srpske u raspravljanju i odlučivanju o ovom važnom i konkretnom pitanju vanjske politike'', navodi Srna.

Ovakvim postupkom su, navodi se dalje, ''nanijeli štetu i time povrijedili prava članova Predsjedništva BiH, kao i pravo srpskog člana Predsjedništva da ostvaruje svoja prava iz nadležnosti kako je to propisano članom V 3 a Ustava BiH čime su počinili krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlasti iz Člana 220 Krivičnog zakona BiH''.

Turković se raduje

Povodom ove informacije Turković se oglasila u sarajevskom Oslobođenju.

''Ako je prijava podnesena Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine, imam povjerenje u bh. pravosuđe da će djelovati u skladu sa zakonom, kao što smo i mi.  Ali, raduje me, a čini mi se na osnovu ovog poteza, da je i gospodin Dodik ponovo počeo vjerovati u bh. pravosuđe i državne institucije za koje je ranije tvrdio da su nezakonite'', kazala je Turković.

Kopirati
Drag cursor here to close