Odlučan

Dodik ni pod kojim uvjetima neće prihvatiti slanje njemačkih vojnika u BiH

''To su isti oni koji su pomagali ustaškom režimu da ubija Srbe''
Vijesti / Flash | 07. 04. 2022. u 16:20 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik, na današnjoj pres-konferenciji u Banjoj Luci je rekao da se protivi slanju njemačkih vojnika u Bosnu i Hercegovinu.

Dodik to neće prihvatiti ni pod kojim uvjetima, poručio je.

''Njemačka izdvaja milijune za jačanje vojske. Nema Srbina kojem se zbog ove informacije ne pali alarm. To su isti oni koji su pomagali ustaškom režimu da ubija Srbe'', kazao je Dodik. 

On je protiv i da ambasador Bosne i Hercegovine pri UN-u Sven Alkalaj glasa za izbacivanje Rusije iz Vijeća za ljudska prava UN-a, odnosno da to učini bez stava Predsjedništva BiH.

''Predsjedništvo BiH nije zauzelo stav o izbacivanju Rusije iz Vijeća za ljudska prava BiH. Vidjeli smo da su se mnoge zemlje o tome izjašnjavale, BiH nije. Alkalaj ne glasa uime BiH, to je privatna odluka muslimanskog kruga iz Sarajeva. To je kršenje Ustava'', riječi su Milorada Dodika.

Prema njegovim daljnjim navodima, o tome je pisao generalnom tajništvu UN-a, brojnim veleposlanicima, Vladimiru Putinu i Sergeju Lavrovu.

U nastavku je lider SNSD-a ustvrdio da su mnogi u Bundestagu ostrašćeni u borbi protiv Republike Srpske i da je on pogriješio prošle godine kad je bio saglasan za produženje mandata misiji Althea.

''To sljedeće godine sigurno neću napraviti. To povjerenje su izgubili bespotrebnim paradiranjem ovuda. Ljudi su ovdje uznemireni. Za nas je ovo apsolutno neprihvatljivo. Nisu ništa učinili da našim ljudima objasne zašto su ovdje, nego ovdje nam demonstriraju moć i snagu. Mislim da je s EUFOR-om u BiH završeno ove godine'', Dodikove su riječi.

Na ovoj pres-konferenciji, lider SNSD-a je kazao da Bakir Izetbegović smatra Dejtonski sporazum podlogom za aparthejd te je on (Dodik) ustvrdio da se aparthejd zapravo provodi prema Srbima u Federaciji BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close