Secesija

Hartmann: Što su Rusi tražili od Dodika

Hartmann je istaknula i to da sada u BiH opasnost ne predstavljaju tenkovi, nego da su lokalni problemi dobili potpuno novu dimenziju…
Vijesti / Politika | 05. 04. 2022. u 13:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Rusi su tražili (od Dodika) da ne priča više o secesiji, nego o osamostaljenju'', izjavila je za Dnevni avaz  Florence Hartmann, novinarka i bivša glasnogovornica Haaškog tribunala.

''Današnja situacija se mnogo razlikuje od one iz 1992. godine. Ali to ne znači da ne postoji opasnost od velikih problema. Hoće li biti rata, ne znam. Razlika je u tome da nema potrebe za osvajanjem teritorije, jer je to već urađeno. Teritorija, koja je nešto što se želi povezivati sa samo jednom etničkom komponentom, bez obzira koja, i da se može na toj osnovi tvrditi da se može dscijepiti ili uništiti BiH, u tome je problem. Dodik je sam rekao šta želi uraditi. Jednom je kazao da je to secesija, što planira u roku od šest mjeseci'', rekla je Hartmann.

Hartman je dala mišljenje o Zakonu o negiranju genocida, koji je na samom kraju svog mandata donio bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

''Taj zakon je bio neophodan. Puno je vremena trebalo da ga donese. Vrlo je bitno što je to urađeno. Naravno, šteta je što je urađeno na taj način, a ne putem institucija u BiH. Ali, kada imate namjernu blokadu da to spriječite, nije postojalo drugo rješenje. A zašto je bilo to bitno? Pa zato što je negiranje genocida dobilo veliki zamah u posljednjih 10 i više godina'', rekla je.

Hartmann je istaknula i to da sada u BiH opasnost ne predstavljaju tenkovi, nego da su lokalni problemi dobili potpuno novu dimenziju jer je Rusija totalno upletena u ovo i stoji iza svih onih koji žele destabilizirati BiH.

''Ruski utjecaj je veliki. Sadašnji ruski režim želi postići svoje ciljeve. Zainteresirani su za zapadni Balkan. Postoji izgrađivanje njihovog utjecaja na ovim prostorima od 2012. godine. Godinu kasnije je Putin jasno rekao da je zainteresiran za Srbiju, BiH, Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju. To je vrlo jasno. Otada gradi ozbiljne stvari. Da li je to naftovod, vojna pomoć, kako Srbiji tako i RS'', rekla je , između ostalog, Hartmann za Avaz.

Kopirati
Drag cursor here to close