Razmjena vatre

Dodik optužuje: Murphy napravio problem s europskim putem BiH

Dok američko Veleposlanstvo u BiH krivca za europski neuspjeh vide u Dodiku, Dodik kaže kako će zbog američkog veleposlanika biti problema s dogovorom…
Vijesti / Politika | 15. 02. 2024. u 20:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je u četvrtak navečer za RTRS kako američki veleposlanik u BiH, Michael Murphy, miješanjem u unutarnja pitanja BiH krši Povelju UN i pravi problem u dogovoru domaćih dužnosnika oko europskog puta, te umjesto da prizna da je pogriješio - on pokušava da nađe neku odgovornost.

Pismo iz Bruxellesa

"Da ima malo pameti ne bi se bavio unutarnjim pitanjima BiH jer to nije u skladu s Poveljom UN-a, u kojoj je jasno navedeno da se strani diplomati ne smiju miješati u unutarnje stvari jedne države", kazao je Dodik.

Dodao je kako je Murphy u velikoj zabludi što se, kako kaže, vidi po onome što govori.

Dodik je podsjetio da je, na dan sastanka partnera na razini BiH, iz Bruxellesa stiglo priopćenje u kojem je navedeno da smatraju da se o nekim pitanjima trebaju dogovarati samo lideri iz BiH, te da će oni to prihvatiti, prenosi Srna.

"Nakon nekoliko sati (Murphy) je napisao drugačije pismo i da treba da se drugačije rješava. To je destimuliralo Bošnjake da bilo što rade, jer oni su očigledno njegovi poltroni i zavisnici od njihovog svakog stava", podsjetio je Dodik.

Naveo je da će sada biti problema s dogovorom oko europskog puta, te umjesto da Murphy prizna da je pogriješio - on pokušava da nađe neku odgovornost.

Kada me vidite s Putinom…

"Nije nama problem da budemo krivi. Mi smo ionako krivi. Ali, on je američki veleposlanik koji je iznio gomilu laži, najviše otkada je SAD zastupljena na ovaj način u BiH", rekao je Dodik za RTRS.

Dodik je upitao ''što Murphy ima sa tim s kim se sastaje predsjednik Srpske'', te još jednom ponovio da je ''ponosan na dobru suradnju sa Ruskom Federacijom i što ima kontinuirane sastanke sa predsjednikom Vladimirom Putinom''.

"Jedna mala Republika Srpska zavređuje pažnju ljudi i zemalja koje su u samom vrhu svjetske globalne politike. Vladimir Putin je jedan od dva-tri najvažnija čovjeka svijeta", poručio je Dodik.

Naveo je kako će Srpska voditi svoju politiku.

"Kada me vidite s Putinom, onda znajte da sam ponosan", zaključio je Dodik.

Video: Dodik: Marfi je u velikoj zabludi

Naime, iz američkog Veleposlanstva u BiH su u četvrtak objavili da, ako BiH na putu ka EU ne učini još jedan korak naprijed u ožujku, jasno je da će krivica biti na predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.

Kopirati
Drag cursor here to close