Reagiranje na reagiranje

Dodik opleo po PIC-u

Dodik kaže kako Republika Srpska ostaje privržena poštovanju Ustava BiH, Daytonskog mirovnog sporazuma i daće aktivan doprinos evropskim integracijama BiH.
Vijesti / Politika | 11. 02. 2022. u 11:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je da reakcija ''samoorganiziranog antidejtonskog tijela koje se zove Vijeće za provedbu mira pokazuje da oni ustrajavaju na očuvanju brljotina i nereda koji su visoki predstavnici godinama proizvodili po BiH i da njima nije stalo do očuvanja Ustava BiH na koji se pozivaju''.

"Ovo što rade i priopćavaju je čista propaganda jer znaju da su aktivnosti Narodne skupštine Republike Srpske u skladu sa Ustavom BiH i Dejtonskim mirovnim sporazumom i imaju problem sa tom činjenicom", rekao je Dodik Srni.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska ostaje privržena poštovanju Ustava BiH, Daytonskog mirovnog sporazuma i daće aktivan doprinos evropskim integracijama BiH.

Inače, politički direktori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) izvanrednu sjednicu s koje su priopćili kako su potezi vlasti Republike Srpske da uvedu Zakon o uspostavljanju paralelnog Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) ''jasan pokušaj entiteta da jednostrano preuzme ustavne odgovornosti države, što bi predstavljalo kršenje Ustava i pravnog poretka Bosne i Hercegovine''.

“Usvajanje Zakona o VSTV-u RS bilo bi nespojivo s procesom europskih integracija BiH, predstavljalo bi neprihvatljivo miješanje u neovisnosti pravosuđa i signaliziralo nazadovanje cijele zemlje prema europskim standardima vladavine prava. Provedbom Zakona o VSTV-u RS stvoreno bi neustavno tijelo, koje bi ugrozilo temeljna zakonska prava svih građana BiH, posebno onih koji žive u RS”, navodi se u priopćenju objavljenom nakon hitne sjednice Vijeća za implementaciju mira, održane par sati nakon donošenja odluka u entitetskom parlamentu.

Na PIC-ovu reakciju ranije je reagirala i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović koja je priopćila kako nikakva odluka Vijeća za implementaciju mira neće pomoći da se riješi bilo koji problem u državi Bosni i Hercegovini, već samo unutarnji dijalog i dogovor.

Kopirati
Drag cursor here to close