Skupština

OSCE pozvao NSRS da povuče nacrt Zakona o VSTV-u RS

Vijesti / Politika | 11. 02. 2022. u 09:39 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući OSCE-a i ministar vanjskih poslova Poljske Zbignjev Rau i glavna tajnica OSCE-a Helga Schmid pozvali su u zajedničkoj izjavi Narodnu skupštinu Republike Srpske da povuče nacrt Zakona o VSTV-u Republike Srpske.

Foto: Capital / Narodna skupština RS

Nakon usvajanja Nacrta zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom savjetu Republike Srpske u prvom čitanju u Narodnoj skupštini RS, oni su naveli da je jednostrano povlačenje iz državnih institucija protivno Ustavu Bosne i Hercegovine i podriva sveukupnu sigurnost i stabilnost zemlje.

U zajedničkoj izjavi je istaknuto da je Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine osnovni zaštitnik vladavine prava u BiH, te da bi uspostavljanje strukture paralelne sa VSTV BiH potkopalo sva dosadašnja postignuća u reformi vladavine prava u BiH i ugrozilo daljnji napredak u toj oblasti.

OSCE je, priopćeno je, ''ponovo potvrdio svoju podršku Daytonskom mirovnom sporazumu i njegovim vrijednostima''.

Naglašavaju da bi povlačenje iz Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine bilo suprotno slovu i duhu tog sporazuma, ugrozilo bi nezavisnost, nepristranost i profesionalnost pravosuđa u Bosni i Hercegovini, a istovremeno bi proširilo prostor za nekažnjivost za počinjenje krivičnih djela.

''Pozivamo Narodnu skupštinu Republike Srpske da povuče nacrt Zakona o VSTV-u Republike Srpske i sve čelnike u BiH da zajedno rade na stvaranju uvjeta za konstruktivni politički dijalog kako bi bio postignut konsenzus za dobrobit svih građana BiH'', navedeno je u zajedničkoj izjavi koju potpisuju predsjedavajući OSCE-a Rau i glavna tajnica Schmid.

Kopirati
Drag cursor here to close