Prepucavanja

Dodik ''udario'' na Murphyja, on mu poručio: ''Ili pomozi, ili nastavi blokade''

''Za rehabilitaciju odnosa SAD i BiH najbolje bi bilo da SAD povuku aktualnog veleposlanika i pošalju profesionalca'', naveo je DOdik.
Vijesti / Politika | 18. 08. 2023. u 08:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je da su SAD stale na jednu stranu u BiH i u tom smislu je "potpuno neprihvatljivo ponašanje aktualnog veleposlanika Michaela Murphyja koji netočnim informacijama izvještava svoju vladu".

''Za rehabilitaciju odnosa SAD i BiH najbolje bi bilo da SAD povuku aktualnog veleposlanika i pošalju profesionalca koji bi izbalansiranim pristupom utjecao da se smiri situacija koju konstantno podgrijava veleposlanik Murphy'', istaknuo je Dodik za Srnu.

Dodik je izjavio da svaki put kada se iz RS "čuje istina o građanskom ratu u BiH prvo reaguju muslimani, a potom Veleposlanstvo SAD, a od skora i američki State Department".

''Murphy brani iskrivljenu povijest''

''U posljednje vrijeme američki veleposlanik reagira i prije muslimanskih učesnika rata iz 90-ih godina, i po pravilu zastupa stavove koje zastupaju muslimani u BiH. Na taj način američki veleposlanik brani vanjsku politiku svoje zemlje u BiH od 1992. do danas, i braneći iskrivljenu povijest, pravda američke operacije u BiH, uključujući i bombardiranje RS bez odluke Vijeća sigurnosti'', izjavio je Dodik.

Ako SAD stoje uz, kako navode, žrtve opsade Sarajeva, rekao je Dodik, "vjerojatno misle na onaj dio Sarajeva koji je u građanskom ratu bio pod muslimanskom kontrolom i koji je imao više od 100 logora za Srbe, Sarajevu iz kojeg više tisuća Srba nije izvuklo živu glavu samo zato što su bili Srbi".

Nije trebalo dugo da se oglase iz Veleposlanstva SAD-a u BiH.

''Dodik potkopava Dayton''

''Srbi su sastavni dio multietničke BiH i imaju ključnu ulogu u oblikovanju institucija i budućnosti zemlje. To je sadržano u Dejtonskom mirovnom sporazumu, kojeg Milorad Dodik aktivno nastoji potkopati, između ostalog, pokušavajući spriječiti Srbe da sudjeluju u donošenju odluka na državnoj razini'', naveli su iz Veleposlanstva SAD na X.

''Dodik blokira donošenje odluka na državnoj razini, odbija učešće u procesima na državnoj razini i vrši pritisak na dužnosnike da se povuku iz državnih institucija. A onda se žali da Srbi nisu dio procesa donošenja odluka. Ovo je licemjerno i destabilizirajuće'', navode.

Dodaju kako je nečuvena njegova izjava u kojoj implicira da su uvjeti  koje stvara vlastitim destabilizirajućim djelovanjem i retorikom analogni predratnom razdoblju devedesetih.

''Gospodin Dodik ima izbor: može ili pomoći u konstruktivnom oblikovanju budućnosti BiH ili može nastaviti blokirati napredak za građane RS. Građani RS zaslužuju bolju budućnost za sebe i svoje obitelji, što podrazumijeva funkcionalne, efikasne i odgovorne institucije, na svim nivoima, koje poštuju teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter zemlje'', zaključili su iz Veleposlanstva SAD.

Kopirati
Drag cursor here to close