Napustio salu

Dodik odbio slušati Komšića – Nisu ga birali oni koji su trebali  

Novi članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine danas su u ovoj instituciji položili zakletvu i preuzeli mandat pod četiri godine.
Vijesti / Politika | 16. 11. 2022. u 14:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Milorad Dodik, predsjednik RS-a i bivši član Predsjedništva BiH,  napustio inauguraciju u Predsjedništvu BiH dok je Željko Komšić držao govor.

''Sve što je Željko Komšić rekao u svom obraćanju je čista laž, zbog čega sam napustio Konstituirajuću sjednicu dok je on govorio. Željka Komšića nisu birali građani, kako on neistinito tvrdi nego ga je izabrao jedan dio Federacije, i to ne onaj koji je trebao – hrvatski narod, kako nalaže Ustav BiH, nego bošnjački narod. Komšić je prevarama i lažima došao do Predsjedništva i po četvrti put oteo hrvatskom narodu ustavom definirano pravo da bude biran'', rekao je Dodik.

Naime, novi članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine danas su u ovoj instituciji položili zakletvu i preuzeli mandat pod četiri godine.

Nakon toga su se i obratili prisutnima, prvo Željka Cvijanović (SNSD) koja je preuzela predsjedavanje Predsjedništvom, a nakon nje govor su imali i Željko Komšić (DF), zatim Denis Bećirović (SDP).

''Sve što je (Komšić) rekao o integracijama, suradnji s NATO-om je izmišljotina. Za Bosnu i Hercegovinu nema NATO puta, nema usuglašenog stava o članstvu, postoji samo saradnja, a ovakvim predusretljivim ponašanjem i jednostranom izjavom još jednom je pokazao kakva će biti njegova politika u budućnosti. To je politika laži, podvala i sramoćenja BiH na međunarodnom planu'', rekao je Dodik.

Komšić, koji je između ostalog, zahvalio i Dodiku na prošlom sazivu, rekao je kako ''građani BiH mogu biti sigurni da neću štedjeti ni sebe, niti one koje sam odabrao da zajedno s njima svakodnevno radim na tom cilju''.

''Na istom ovom mjestu prije četiri godine polažući zakletvu za protekli mandat kazao sam da neću propustiti priliku koja se može ukazati, da kroz aktiviranje MAP-a odblokiramo proces NATO integracija. Ta prilika se ukazala, i ona je iskorištena dostavljanjem Programa reformi u sjedište NATO-a u Bruxellesu, koji je prvo upućen od strane Predsjedništva BiH, a zatim i od strane Vijeća ministara BiH. S ponosom mogu reći da sam zadovoljan tom činjenicom'', rekao je Komšić.

Rekao je kako će kao dužnosnik ''kome su građani ponovo poklonili povjerenje za ih zastupa u najvišoj državnoj instituciji, ostati privržen ideji jednakosti svih građana BiH bez obzira na njihovo etničko, vjersko ili neko drugo identitetsko porijeklo, kao i vrijednostima antifašizma na kojima je sagrađena država BiH''. 

Kopirati
Drag cursor here to close