"Doprinose destabilizaciji i razbijanju BiH"

Dodik o obraćanju Džaferovića i Schmidta: Još jedan dokaz da BiH nema šanse

"Pošto nije bio u ime Predsjedništva, to samo govori da on ima jedan stereotip o tome koji želi da provede pod svaku cijenu i da naprosto oni sami doprinose destabilizaciji i razbijanju same BiH", kazao je Dodik.
Vijesti / Politika | 11. 05. 2022. u 19:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Obraćanje visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta u Savjetu sigurnosti UN-a i optužbe predstavnika Velike Britanije na račun entiteta Republika Srpska za stanje u državi rezultat je nemoći Zapada u pokušaju da kontrolira procese na Balkanu, rekao je član Predsjedništva Milorad Dodik.

U izjavi za Radio televiziju Republike Srpske rekao je da je očigledna kriza i u međunarodnim institucijama, jer je po njemu Savjet sigurnosti prekršio procedure i dozvolom za obraćanje Schmidtu, ali i predsjedavajućem Predsjedništva Šefiku Džaferoviću, prenosi RTRS. 

Ovim se, ističe Dodik, pokazalo da BiH nema šanse. 

Komentirajući obraćanje Šefika Džaferovića, Dodik je poručio da "Džaferović nije pokazao ništa novo osim ponovne mržnje prema Srbima".

"Zato je i požurio i tako se naprosto pojavio u New Yorku da bi mogao ponovo da kleveće i da laže prema Srbima, tvrdeći samo ono što je on mislio da je istina. To govori o tome da je isti taj Savjet sigurnosti prekršio i procedure i sam Ustav BiH", ocijenio je Dodik.

Dodik je zaključio da Džaferović nije više pozicionirani funkcioner od predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Zorana Tegeltije, ako nije u ime Predsjedništva. Međutim takvog stava nisu bili u Vijeću sigurnosti na kojem se obratio predsjedavajući državnog predsjedništva.

"Pošto nije bio u ime Predsjedništva, to samo govori da on ima jedan stereotip o tome koji želi da provede pod svaku cijenu i da naprosto oni sami doprinose destabilizaciji i razbijanju same BiH. I ova sjednica pokazuje da ona nema nikakvu priliku. Koliko ćemo se mrcvariti u tom jednom beskorisnom, organiziranom pojmu kako se zove BiH, pokazat će vrijeme", zaključio je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close