VIDEO | Izvještaj

Schmidt u UN-u: Vladajuća stranka RS-a kontinuirano poziva na razlaz

"Vlasti RS nastavljaju svojim djelima da narušavaju suverenitet BiH. Žele da prebace ovlasti s državnog na entitetski nivo. Ovo bi u najmanju ruku značilo da se RS izdvoji iz Oružanih snaga BiH.", kazao je Schmidt.
Vijesti / Politika | 11. 05. 2022. u 16:58 Bljesak.info
United Nations - LIVE

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Počela je sjednica Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt predstavlja svoj polugodišnji izvještaj o stanju u BiH.

"Čast je obratiti se ovom Vijeću prvi put tijekom mandata i podnijeti 61. izvještaj visokog predstavnika. Nije lagan posao, ali mi je zadovoljstvo prihvatiti to breme", rekao je na početku govora Schmidt.

Visoki predstavnik je istaknuo da građani BiH naporno rade i na dobrom su putu ka Europi, prenosi "Avaz". 

Traumatizirani ratom

"Ovog travnja obilježeno je 30 godina od početka rata u BiH. Građani i mediji spekulirali su o početku novog rata. U Sarajevu su prosvjedovali ispred mog ureda kako bi tražili intervenciju međunarodne zajednice kako bi spriječili novi rat. Oni su traumatizirani ratom. Svaka osoba, na ovaj ili onaj način još nosi rane od rata. Zbog Ukrajine svjesni su da ni u 21. stoljeću rat u Europi nije nemoguć.

Zahvalan sam kontinuiranoj pomoći Althee i EUFOR-a. Ali zašto je njihovo prisustvo u 2022. i dalje potrebno u BiH?

Vlasti RS nastavljaju svojim djelima da narušavaju suverenitet BiH. Žele da prebace ovlasti s državnog na entitetski nivo. Ovo bi u najmanju ruku značilo da se RS izdvoji iz Oružanih snaga BiH. Vladajuća stranka u RS kontinuirano poziva na mirni razlaz.

Prošle godine sam se sastao s predstavnicima Udruženja Majke Srebrenice. Međunarodna zajednica mora razmotriti sve mjere koje su na raspolaganju da se osigura mir u BiH. Ovdje moram naglasiti da podjele duž etničkih linija nisu način da se premaši prošlost.

Bonske ovlasti

Moram navesti i da civilno društvo obavlja mnoge aktivnosti radeći na ovom pitanju, imali smo uspješne događaje u Distrikt Brčkom. BiH se već mnogo godina nalazi u krugovima kriza koju pokreću politički lideri.

Bonske ovlasti nisam lako iskoristio, ali je to bilo posljednje što sam mogao uraditi, kada je dijalog propao. Uvijek ćemo biti spremni na dijalog i ja ću uvijek biti za postizanje dogovora u državnim institucijama", rekao je Schmidt.

Osvrnuo se i na izmjene Izbornog zakona.

"Iako još ima vremena da se postigne sporazum, izbori će se ove godine održati u listopadu kao što su provedeni 2018. godine. Ostajemo posvećeni BiH, želimo biti odlučni ali cijenimo i dijalog i otvorenost. Nadam se da građani BiH neće više neće bojati za sukob", završio je Schmidt svoje izlaganje.

Kopirati
Drag cursor here to close