Blokiranje

Dodik o blokadi novca

Analitičarka Svetlana Cenić  napisala je na Twitteru kako EBRD i Svjetska banka obustavljaju financijske projekte u Republici Srpskoj.
Vijesti / Politika | 18. 07. 2023. u 14:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banja Luci da postoji dvostruka praksa međunarodnih financijskih institucija prema entitetima, jer su Federaciji BiH davali novac dok je ispunjavala određene uvjete, a Srpskoj ne i onda kada je ispunila sve uvjete.

"To je instrument Zapada da politički vlada na određenim prostorima. Već odavno nemamo sporazum s Međunarodnim monetarnim fondom", rekao je Dodik novinarima povodom informacije iz federalnih medija da su Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Svjetska banka obavijestili Vladu Srpske da obustavljaju financiranje projekata, a što je EBRD danas u međuvremenu demantirala.

Dodik je naglasio da je sreća što financijski centri moći ne postoje samo na jednoj strani i da je moguće da će određene projekte Srpska realizirati po malo nepovoljnijim uvjetima.

On je napomenuo da se već realizira projekt "Gornji horizonti" za šta su sredstva osigurana posredstvom kineske vlade.

Naime, analitičarka Svetlana Cenić  napisala je na Twitteru kako EBRD i Svjetska banka obustavljaju financijske projekte u Republici Srpskoj.

"EBRD i Svjetska banka obavijestili Vladu Republike Srpske da obustavljaju sve financijske projekte. Samo stabilno", objavila je Cenić.

EBRD će nastaviti s pripremom i provođenjem projekata u Republici Srpskoj, FBiH i Brčko distriktu, rečeno je Srni iz odjela EBRD za eksterne komunikacije.

U odgovoru na upit Srne u vezi s izvještajima o navodnim planovima da se obustave projekti u Republici Srpskoj, EBRD je potvrdila posvećenost BiH i istakla da je vodeći institucionalni investitor u zemlji, s više od tri milijarde eura investiranih u 216 projekata, prenijela je Srna.  

Kopirati
Drag cursor here to close