Escobar

Izvještaj Amerikancima: Nastaviti sankcije

U dijelu izvještaja koji govori o Bosni i Hercegovini, Escobar navodi da "nažalost, u BiH predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik ostaje fokusiran na raspakiranje Daytona…
Vijesti / Politika | 18. 07. 2023. u 10:42 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Država za zapadni Balkan Gabriel Escobar danas bi se trebao obratiti Pododboru Komiteta za vanjske poslove SAD-a u Washingtonu koji će raspravljati o stabilnosti i sigurnosti na zapadnom Balkanu, te dati procjene američke politike u regiji.

Ogromne prepreke

U objavljenom obraćanju zamjenika pomoćnika tajnika Gabriela Escobara pred Komitetom za vanjske poslove Zastupničkog doma (pododbor za Europu), saslušanje o angažmanu SAD-a na Balkanu, navodi se da se politika SAD-a na zapadnom Balkanu zasniva se na jednostavnom principu: kontinuiranoj integraciji regije u euroatlantske strukture.

Ta integracija jača Europu kao geostrateškog partnera, jača demokratsko upravljanje i vladavinu prava, i čini zemlje zapadnog Balkana sigurnijim i prosperitetnijim – a time i regiju boljim sigurnosnim i trgovinskim partnerima za Sjedinjene Države.

''Razumijemo da su prepreke ovom procesu ogromne - uključujući zaustavljeni napredak u demokratizaciji, korupciju, smanjenje ovisnosti o ruskoj energiji, etnonacionalističku politiku i štetni strani utjecaj i dezinformacije. Ipak, ove prepreke nisu nepremostive, zapadni Balkan mora poduzeti korake neophodne da bi se kvalificirao za članstvo. Naš angažman pomaže im u borbi protiv korozivne korupcije i dezinformacija koje podstiču podložnost zlonamjernom utjecaju – iz autoritarnih država poput Rusije i NR Kine, ali i loših aktera iznutra. Naš angažman je usmjeren na rješavanje postojećih tenzija koje prijete ovom putu i većoj regionalnoj stabilnosti'', navodi se u Escobarovom izvještaju.

Raspakiranje Daytona

U dijelu izvještaja koji govori o Bosni i Hercegovini, Escobar navodi da "nažalost, u BiH predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik ostaje fokusiran na raspakiranje Daytonskog mirovnog sporazuma i državnog ustava."

''Dodikovo uporno, secesionističko i antidemokratsko djelovanje ugrožava stabilnost, sigurnost i prosperitet zemlje i šire regije. Nastavit ćemo sankcionirati ove akcije i pozivati na odgovornost svakoga tko podriva Daytonski mirovni sporazum ili ugrožava suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter zemlje. Također ćemo nastaviti intenzivne napore da ojačamo opredijeljenost međunarodne zajednice da podrži Dayton, uključujući prikupljanje podrške misiji Evropske unije EUFOR ALTHEA. Nadalje, ostajemo čvrsti u podržavanju korištenja bonskih ovlasti Ureda visokog predstavnika za suprotstavljanje prijetnjama Daytonskom sporazumu'', naglašava Escobar.

''Građani zapadnog Balkana žele bolju budućnost za svoju djecu – onu u kojoj se jače, transparentnije demokracije i vlade smatraju odgovornim, podrška ljudskim pravima je snažna i gdje svi imaju koristi od većeg ekonomskog prosperiteta i sigurnosti. Naš angažman pomaže u ostvarenju ovog sna, a nastavak dvostranačkog angažmana u Kongresu i dalje je ključ njegovog uspjeha'', navodi se u Escobarovom izvještaju.

Kopirati
Drag cursor here to close