''Prekrajaju povijest''

Stanivuković ispravlja 'nepravdu Sarajeva': Podići ću spomenik i kralju Tvrtku i banu Kulinu

Nakon što je u Sarajevu osvanuo spomenik kralju Tvrtku, uslijedila je reakcija iz Banja Luke.
Vijesti / Politika | 29. 08. 2023. u 18:46 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Spomenik kralju Tvrtku, koji je postavljen na inicijativu gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić, izazvao je veliku pažnju javnosti, a sada se na tu temu oglasio i gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković.

Stanivuković je na društvenim mrežama najavio da će i Banja Luka dobiti spomenik kralju Tvrtku, te da će on "ispraviti nepravdu koju je Sarajevo učinilo".

''Banja Luka će ispraviti nepravdu koјu јe načinilo Saraјevo! Prisvaјanjem srednjovјekovnog srpskog vladara Tvrtka I Kotromanića gradonačelnica Saraјeva i njeni suradnici čine grubo prekraјanje povijesti s ciljem popunjavanja povijesnih rupa svog naroda i prikupljanja dnevno-politčkih poena diraјući u samu srž kralja Tvrtka, njegove borbe i vladavine'', navodi Stanivuković u postu koji je objavio na društvenim mrežama.

Tvrtko I Kotromanić јe, navodi, ''bio hrišćanski vladar, s titulom kralj Srba Bosne, Primorјa i Zapadnih strana krunisan po obredu Nemanjića u manastiru Mileševa nad moštima Svetog Save što јe istoriјska činjenica''.
 
''Nastavljaјući praksu prekraјanja povijesti putem spomenika, političko Saraјevo svјesno izbacuјe puni naziv titule kralja Tvrtka, te ne navodeći narod i ostale zemlje koјima јe vladao svјesno zbunjuјe јavnost u cilju političke propagande. Grad Banja Luka će јoš ove godine pokrenuti proces izgradnje spomenika banu Kulinu i kralju Tvrtku u cilju obrane istine i zahvalnosti koјu srpski narod gaјi prema svoјim vladarima srednjeg viјeka'', navodi Stanivuković.


Spomenik bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću jutros je ipak osvanuo ispred zgrade Predsjedništva BiH. Nakon višemjesečne sage o mogućoj lokaciji, gdje se krenulo od prostora ispred Predsjedništva BiH, parka iza zgrade u kojoj je smješten kolektivni šef države, preko dvije lokacije na Marijin Dvoru sve do Pofalića, na kraju je ovaj spomenik postavljen na prvobitno zamišljenom mjestu. Međutim, za sve ove lokacije Komisija za zaštitu nacionalnih spomenika nije izdala potrebnu dozvolu za postavljanje.
 
Navodno, problem je bilo to što se na tabli sa imenom i titulom Tvrtka I nije nalazilo i to da je bio i srpski kralj, nego samo bosanski. 
 
Šta se dogodilo u međuvremenu, i je li Komisija izdala potrebnu dozvolu javnosti i medijima za sada nije poznato. 

Postavljanjem spomenika pohvalila se i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.
 
''Obećala sam da će naše Sarajevo dobiti spomenik bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću, a danas, na dan potpisivanja Povelje Kulina bana, svoje obećanje sam ispunila. Bosanski kralj Tvrtko, preko puta zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ondje gdje i pripada'', napisala je Karić. 
 
Postavljanje spomenika ''pod okriljem noći'' izazvalo je spekulacije i sumnje, Karić je naknadno na Twitteru napisala da je odlučila da spomenik postavi tijekom noći, kako ne bi ometali redovno odvijanje prometa i aktivnosti građana.
 
''Zemljo tisućljetna na vjernost ti se kunem. Poštovanjem svoje povijesti, gradimo bolju i ljepšu budućnost našoj djeci. Dugo razgovaramo na temu spomenika kralju Tvrtku I Kotromaniću. Njegovim sinoćnjim podizanjem, barem dijelom, ispravili smo sjenu koja je pokušajima revizionizma bačena na ovo vrhunsko umjetničko djelo. Sretna sam što smo uspjeli u naumu da na ovakav način odamo počast velikanu naše povijesti srednjovjekovne tradicije, vrijednog naslijeđa ove zemlje i svih Bosnaca i Hercegovaca'', napisala je Karić na društvenim mrežama.

Kopirati
Drag cursor here to close