Prijenos u Banja Luku i odgađanje pretresa

Obrana Dodika predložit će Sudu BiH odgađanje pretresa

Dodik i Lukić, optuženi za nepoštovanje odluka Christiana Schmidta, 16. listopada na ročištu u Sudu BiH rekli su da ne razumiju optužnicu
Vijesti / Politika | 15. 12. 2023. u 17:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Obrana predsjednika RS Milorada Dodika uputit će Kaznenom izvanraspravnom vijeću Suda BiH i postupajućem sucu Mirsadu Striki urgenciju za postupanje Suda o prijedlogu za prenošenje vođenja postupka stvarno nadležnom sudu u Banja Luci, kao i prijedlog za odgađanje glavnog pretresa zakazanog za srijedu, 20. prosinca.

Branitelj predsjednika RS Goran Bubić naveo je u prijedlogu za odgađanje glavnog pretresa da je u četvrtak pozivom Suda BiH, putem faksa, obaviješten da je glavni pretres zakazan za 20. prosinac s početkom u 13 sati.

Zahtjev obrane

''Predlaže se odgađanje zakazanog glavnog pretresa zato što je obrana predsjednika Dodika stavila prijedlog za prenošenje vođenja postupka sa Suda BiH stvarno nadležnom sudu u Banjoj Luci", piše u ovom dopisu advokata Bubića, uz podsjećanje da je obrana predložila delegaciju nadležnosti u ponedjeljak, 11. prosinca da je dan kasnije uložen u spis kaznenog predmeta i, prema dosadašnjim saznanjima obrane, po tom prijedlogu nije donesena sudska odluka.

Istaknuo je da je posebnim podneskom obrana urgirala postupanje Suda BiH po prijedlogu za delegaciju nadležnosti od 11. prosinca.

''S obzirom na period preostao do zakazanog glavnog pretresa (četiri dana, od čega su dva dana neradna, a dva radna), kao i pravo stranaka na žalbu, te suspenzivno djelovanje žalbe, predlaže se odgađanje zakazanog pretresa'', navedeno je u prijedlogu obrane.

Nepoštivanje odluka

Dodik i Lukić, optuženi za nepoštovanje odluka Christiana Schmidta, 16. listopada na ročištu u Sudu BiH rekli su da ne razumiju optužnicu, nakon čega je konstatirano da su se optuženi izjasnili da nisu krivi.

Ročište u ovom predmetu odgođeno je 6. prosinca pred Sudom BiH, nakon što je odbijen zahtjev odvjetničkog tima obrane da ovaj predmet bude prebačen u Banju Luku. Nakon odbijanja zahtjeva, tim obrane predsjednika RS podnio je žalbu, koju je Sud BiH odbio. Paralelno sa žalbom, obrana je bila podnijela i prijedlog za delegaciju nadležnosti, o kojem još nije donesena sudska odluka.

Premještanje procesa obrana je zatražila, između ostalog, zbog sumnje u objektivnost i nepristranost Suda BiH, prenosi Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close