Odluka

Kriminalizacija klevete ide na Ustavni sud

To je rezultat sjednice Zajedničkog povjerenstva Narodne skupštine RS-a i Vijeća naroda RS-a održane u srijedu, koja nije postigla suglasnost o amandmanu Kluba bošnjačkog naroda na izmjene Kaznenog zakona.
Vijesti / Flash | 02. 08. 2023. u 14:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ustavni sud Republike Srpske (RS) će odlučiti hoće li izmjene Kaznenog zakona RS-a, kojim se kriminalizira kleveta, moći stupiti na snagu, piše Radio slobodna Europa.

To je rezultat sjednice Zajedničkog povjerenstva Narodne skupštine RS-a i Vijeća naroda RS-a održane u srijedu, koja nije postigla suglasnost o amandmanu Kluba bošnjačkog naroda na izmjene Kaznenog zakona.

Dan ranije, Vijeće naroda nije postiglo dogovor o zahtjevu Kluba Bošnjaka podnesenom 28. srpnja da se iz Izmjena i dopuna Kaznenog zakona izbaci član osam koji se odnosi na "kaznena djela protiv časti i ugleda".

Prema zakonodavnoj proceduri u RS-u, nakon usvajanja u Narodnoj skupštini, zakon ide na potvrdu u Vijeće naroda, u kojem svaki od tri kluba konstitutivnih naroda (Srba, Bošnjaka i Hrvata) može pokrenuti proces zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Ukoliko do toga dođe, idući korak je Zajedničko povjerenstvo Narodne skupštine RS-a i Vijeća naroda, te ako se oni ne usuglase oko teksta zakona, odlučuje posljednja pravna instanca u entitetu, Ustavni sud RS-a.

Sporni član zakonskih izmjena usvojenih u entitetskoj skupštini 20. lipnja predviđa kazne od 1.000 do 6.000 maraka (od 500 do 3.000 eura) za klevetu, iznošenje osobnih i obiteljskih prilika, te javno izlaganje poruzi zbog pripadnosti određenoj rasi, vjeri ili nacionalnosti.

Video: Kriminalizacija klevete u praksi?

"Moje mišljenje je da ovaj zakon ne tretira ništa što ima veze sa nacionalnošću, vjerskom, polnom, dobnom pripadnošću, nego isključivo rješava stvari u vezi sa klevetom", rekao je novinarima u Banja Luci nakon sjednice Zajedničke komisije predsjednik parlamenta RS-a, Nenad Stevandić.

Izmjene zakona su usvojene unatoč upozorenjima novinara i aktivista da se radi o udaru na slobodu mišljenja i koraku ka uvođenju cenzure u RS-u.

Protiv kriminalizacije klevete su bile i međunarodne organizacije iz oblasti ljudskih prava, Ured Europske unije u Bosni i Hercegovini, kao i Veleposlanstvo Sjedinjenih Država u Sarajevu.

Predstavnici medijske zajednice su ranije najavljivali podnošenje zahtjeva za ocjenu ustavnosti usvojenih zakonskih izmjena.

Kopirati
Drag cursor here to close