Tvrdi da će ''sve pasti''

Dodik negira optužbe: Kredit sam vraćao od plaće i drugih legalnih prihoda

On ostaje pri ranijoj tvrdnji ''da su Tužiteljstvo i Sud BiH neustavna kategorija''.
Vijesti / Politika | 22. 03. 2022. u 16:59 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je saslušan u Državnom tužiteljstvu, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik kazao je na konferenciji za medije da negira optužbe i vezu s predmetom ''Pavlović banka'', kao i da smatra kako će sve ''pasti zbog nezakonitosti i neustavnosti''.

Dodik je rekao kako se odazvao pozivu na saslušanje, kako ne bi bilo špekulacija za njega, ali da on ostaje pri ranijoj tvrdnji ''da su Tužiteljstvo i Sud BiH neustavna kategorija'' i da će ''pasti sve zbog neustavnosti i nezakonitosti''.

''U potpunosti negiram sve ono što je bilo tamo izneseno. Meni je predočeno nešto što se dogodilo prije 17 godina sa potpuno pogrešnom premisom o tome na koji način je to postavljeno'', kazao je on tijekom obraćanja na ranije sazvanoj konferenciji.

Dodik je potvrdio da je 2007. godine zaključio ugovor o kreditu s ''Pavlović bankom'' za iznos od 1.468.000 KM za kupovinu nekretnine u Beogradu, te da su naredne godine uvjetii kredita promijenjeni, zbog čega je zaključio i novi ugovor.

Rekao je kako je kredit ranije vraćao od novca zakupa druga dva stana, koja je kasnije prodao, ali i od plaća i drugih ''legalnih prihoda'', te da ratu za taj kredit vraća i danas.

On je kazao da je pozvan kao osumnjičeni, ali da mu je objašnjeno da je u svojstvu svjedoka u svom vlastitom predmetu. Rekao je kako nije bilo riječi o drugim predmetima, te naveo dio iz zapisnika o saslušanju iz Tužiteljstva BiH.

Video: Dodik: Konferencija za novinare

''Taj zapisnik koji je ovdje, reći ću samo, ne znam koliko smijem, kaže sljedeće, a vi zaključujte koliko je to optužba za zloupotrebu položaja. Kaže, 'iskorištavajući svoj službeni položaj predsjednika Vlade RS-a', dana 14. svibnja da sam otvorio račun kod 'Pavlović banke', to je moja zloupotreba položaja'', rekao je, između ostalog, Dodik.

Dodik je objasnio da je zbog ranijeg službenog puta prolongirao ovo saslušanje i da je konferenciju zakazao odmah jer je želio odgovoriti na sva pitanja.

Iz Tužiteljstva BiH nisu odgovorili na upit BIRN-a BiH o okolnostima saslušanja Dodika, kao i je li saslušan za prijave koje se odnose na negiranje genocida.

Centar za istraživačko novinarstvo u BiH (CIN BiH) objavio je istraživanje 2009. godine kako je Dodik vilu platio gotovinom od 850.000 eura, nakon čega je uslijedio hipotekarni kredit kao pokriće. Na upit novinara CIN-a na konferenciji za medije kako komentira te činjenice, on je rekao da je to sve laž.

''Na bazi te vaše laži, odnosno tog Centra za istraživanja, ovdje se sva priča i pravila, to je apsolutna laž. Dakle, ta vila kupljena je od prvobitno odobrenog kredita kod 'Pavlović banke' i taj novac je transferiran'', kazao je on.

On je na konferenciji komentirao svoje pokazivanje srednjeg prsta novinarima i snimateljima ispred Tužilaštva BiH, a što je osudila medijska zajednica i bh. javnost. Naveo je da se to ne odnosi na cijelu novinarsku zajednicu, nego samo ''na Dnevni avaz i BN televiziju''.

Kopirati
Drag cursor here to close