Vijeće za tisak i online medije

Traži se isprika Milorada Dodika

Vijeće napominje kako prema Deklaraciji o slobodi političke debate u medijima, ali i prema europskim i svjetskim demokratskim praksama, javne ličnosti moraju biti spremne na veći stupanj kritike.
Vijesti / Flash | 22. 03. 2022. u 16:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Upravni odbor Vijeća za tisak i online medije u Bosni i Hercegovini najoštrije osuđuje uvredljivi i prostački potez člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika koji je danas, pokazivanjem srednjeg prsta pred kamerama, uvrijedio cjelokupnu novinarsku zajednicu u Bosni i Hercegovini.

''Kao nositelj najviše državne funkcije Dodik bi trebao biti primjer svim građanima, posebno u segmentu javnog nastupa, a ne da svojim primjerom promovira primitivno ponašanje i vrijeđanje novinara čije mu se izvještavanje ne dopada'', navedeno je u reagiranju Vijeća.

Vijeće napominje kako prema Deklaraciji o slobodi političke debate u medijima, koju je usvojilo Vijeće ministara Vijeća Europe, ali i prema europskim i svjetskim demokratskim praksama, javne ličnosti moraju biti spremne na veći stupanj kritike.

''Podsjećamo na član III ove Deklaracije u kojem se, između ostalog, navodi da su 'političke ličnosti prihvatile da se izlože javnoj političkoj debati i stoga su predmet neposrednog javnog nadzora i potencijalno velike i značajne kritike u medijima zbog načina na koji su obavljali ili obavljaju svoje dužnosti''', navode iz Vijeća.

Ističu da, ukoliko javne ličnosti smatraju da su oštećene novinarskim izvještavanjem i da je uskraćeno njihovo pravo na profesionalno i etično izvještavanje, uvijek mogu koristiti pravo na reagiranje ili demanti.

''Na konferenciji za novinare Dodik je pokušao objasniti svoj necivilizirani čin te se ispričao medijskoj zajednici, osim BN Televiziji i Avazu, kojima je, kako je rekao, srednji prst upućen. Međutim, targetiranje medija na ovaj način je nedopustivo jer predstavlja politički pritisak i ugrožavanje prava medija na slobodu izražavanja. Upravni odbor Vijeća za tisak i online medije u Bosni i Hercegovini poziva Dodika da se javno ispriča svim medijima koji redovno izvještavaju o njegovim aktivnostima, pa čak i danas nakon što ih je brutalno i nedopustivo uvrijedio, i da se u budućnosti suzdrži od ovakvih i sličnih neprimjerenih i neciviliziranih poteza koje često demonstrira u javnom prostoru. Posebno zahtijevamo da se ispriča kompletnoj javnosti koju je također uvrijedio ovakvim činom'', navodi Vijeće za tisak i online medije u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close