Reakcije stižu iz cijele BiH

Avaz odgovorio Dodiku, bh. novinari traže bojkot člana Predsjedništva

Dodik je odgovarajući na pitanja medija spomenuo i Dnevni Avaz, a nedugo nakon toga stigao je i odgovor iz uredničkog kolegija "Avaza".
Vijesti / Politika | 22. 03. 2022. u 15:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u utorak je na konferenciji za medije govorio zašto je pokazao srednji prst novinarskim ekipama danas kada se pojavio na saslušanju u Tužiteljstvu BiH. Dodik je odgovarajući na pitanja medija spomenuo i Dnevni Avaz, a nedugo nakon toga stigao je i odgovor iz uredničkog kolegija "Avaza".

Priopćenje Avaza prenosimo u cijelosti:

''Šta ste nam zamjerili, gospodine Dodik? Pisati istinu za vas je očigledno nešto nepojmljivo, a vi ste nam upravo na pres-konferenciji bili glavni svjedok da smo napisali istinite stvari. Ima tu još pitanja…'', navode iz Avaza u odgovoru upućenom Miloradu Dodiku.

''Zašto ste odjednom u tolikoj panici ako ste nevini? Zašto se toliko bojite pisanja ''Avaza'' i još nekih medija, jer mi nismo ni sud ni tužilaštvo? Smeta li Vam, gospodine Dodik, to što ne možete utjecati na naše pisanje i što smo se za istinu spremni suprotstaviti i mnogo jačima od vas? Smeta li vam, gospodine Dodik, to što smo 100 posto probosanski medij?''.

''Moramo vam nešto i poručiti, gospodine Dodik. Vaš novi primitivni napad na medije, ovog puta i na našu kuću, sigurno nam neće odrezati krila. I dalje ćemo mi profesionalno o svemu… O politici, kriminalu, korupciji, nepotizmu, primitivizmu… Svemu što je vama vrlo blisko'', kažu iz Avaza.

''Možda vas boli, ali mi nemamo drugog izbora nego profesionalno raditi svoj posao. To što ste vi osumnjičeni, složit ćete se, rezultat je vaših nedjela, pa ćete se sami i bez nas morati suočiti s tim. Poštovani članu Predsjedništva, jedine nam Bosne i Hercegovine, želimo vam da u budućnosti manje budete u Tužilaštvu, a više učinite za građane ove zemlje. Bit ćemo mnogo sretniji kada budemo mogli pisati o velikim međudržavnim ugovorima, a manje o vašim spornim ugovorima s određenom bankom. Nismo se prepali ni velike Rusije ni udara iz dubine ruske duše, nećemo ni vas'', kazali su iz Avaza i poručili:

''Mi smo na strani istine!''.

Upravni odbor Udruženja BH novinari zahtijeva hitnu javnu ispriku člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika zbog njegovog sramotnog ponašanja prema novinarima u utorak u Sarajevu, te poziva novinarske ekipe da obustave praćenje svih Dodikovih aktivnosti dok ne dobiju njegovu ispriku!

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

''Kako su prenijeli brojni mediji u BiH i regionu, prilikom današnjeg dolaska ispred zgrade Tužilaštva BiH, Dodik je kroz prozor službenog automobila pokazao srednjim prstima prisutnim novinarskim ekipama.

Ovakvim gestom Milorada Dodika je još jedanput demonstrirao ponašanje potpuno neprimjereno i nedostojno jednog visokog političkog zvaničnika. Pored toga što je, po ko zna koji put, vrijeđao i ponižavao predstavnike medija, koji su danas ispred Tužilaštva BiH samo radili svoj posao, takvim vulgarnim ponašanjem Dodik nepovratno urušio ne samo vlastiti ugled, već i ugled države koju kao političar i član Predsjedništva BiH predstavlja.

Dodikovo ''objašnjenje'' na današnjoj konferenciji za štampu da se njegov gest odnosio samo na pojedine medije koji, kako je kazao, „kontinuirano lažu“ izvještavajući o njemu, te da srednji prst nije upućen onim novinarima koji profesionalno izvještavaju, ne može ni na koji način biti opravdanje za njegove postupke!

Ukoliko smatra da pojedini mediji i novinari o njemu iznose neistine i klevete, Milorad Dodik na raspolaganju ima mehanizme poput demantije i Zakona o zaštiti kleveta, putem kojih mediji mogu pozvati na profesionalnu odgovornost'', navodi se u priopćenju Udruženja BH novinari.

Kopirati
Drag cursor here to close