Imovina

Dodik ne da ni grama

Dodik je u obraćanju na 20. savjetovanju "Oktobarski pravnički dani" u Banja Luci istaknuo kako je potrebno jedinstvo u Republici Srpskoj po pitanju borbe za očuvanje Srpske
Vijesti / Politika | 06. 10. 2023. u 12:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je trenutno na sceni pokušaj rušenja institucija Srpske i poručio onima koji su se okomili na njenu imovinu ''da neće dobiti ni grama''.

Džaba su krečili

Dodik je u obraćanju na 20. savjetovanju "Oktobarski pravnički dani" u Banja Luci istaknuo kako je potrebno jedinstvo u Republici Srpskoj po pitanju borbe za očuvanje Srpske i njenih prava te da je Republika Srpska uknjižila svu svoju imovinu, osim jednog malog dijela.

"Nećete dobiti ni grama!", poručio je Dodik te dodao kako ''pojedini svjetski moćnici očigledno smatraju da su pogriješili što su Republici Srpskoj dali prava, pa sada pokušavaju da joj ih oduzmu''.

Dodao je i kako članovi Predsjedništva BiH, Denis Bećirović i Željko Komšić, ''individualno, formalno-pravno ili u ime te zajedničke institucije nemaju mogućnost da predlažu zakone, te da na razini BiH neće proći njihov nedavni prijedlog zakona o takozvanoj državnoj imovini BiH, jer imovina Republike Srpske ostaje vlasništvo Srpske''.

Dodik je novinarima u Banja Luci rekao da su Bećirović i Komšić do sada prekršili sve što su mogli.

"Njihov prijedlog neće moći proći. Džaba su krečili. Pitanje imovine Srpske nije stvar koja će biti na dnevnom redu ili na bilo kakvom stolu, pa ni u Parlamentarnoj skupštini BiH", poručio je Dodik i naveo da ''Bećirović svojim brojnim potezima na štetu Srba pokazuje zatucanost što, između ostalog, potvrđuje i činjenica da je napisao da su Srbi od 1804. godine počinili 11 genocida nad muslimanima''.

Ujdurma

"To nema nikakve veze sa znanošću. I sad mi trebamo s njim sjediti i upravljati nečim. To su nemoguće stvari i nešto što ne može da funkcionira, naprosto ne može", naglasio je Dodik.

Precizirao je kako su institucije Republike Srpske pokazale da imovina Republike Srpske ostaje imovina Srpske.

"Prema tome, ono što rade Komšić i Bećirović jeste njihova neka ujdurma. Ipak, vjerujem da će mlađa generacija naučiti i shvatiti da bez Srpske i države nema slobode za Srbe na ovim prostorima. A države nema ako ne upravljate njenim resursima i ako niste oni koji donose važne državne odluke, kako to radi aktuelna vlast Srpske. Naš jedini problem je što godinama pokazujemo da to možemo i da usprkos svemu preživljavamo i idemo dalje. Jer, sve je do sada činjeno u smislu da Srpska ne postoji, bude prazna ljuštura i da se centralizira BiH", naveo je Dodik.

Rekao je i da Republika Srpska ''zna i za sesije pojedinih sarajevskih asocijacija s kojih se poručuje da se imovina hitno mora prenijeti na nivo BiH, ali da to Srpska neće dozvoliti''.

O Schmidtu

Kaže kako aktualna dešavanja na razini BiH i djelovanje OHR-a nemaju nikakve veze s pravom, te ponovio kako Christian Schmidt nije imenovan u Vijeću sigurnosti UN, ali da, ipak, pokušava nametati zakone.

Rekao je da je BiH danas nepravna zajednica koja nema šansu.

Dodik je upitao kako je moguće da je netko tko je završio pravo ili, čak, doktorirao i obavlja dužnost suca ili tužitelja spreman da u sudskom ili tužiteljskom postupku prihvati primjenjivati odredbe koje nemaju utemeljenje u Ustavu i u pravu, kao što su odredbe koje je nametnuo Schmidt.

Kopirati
Drag cursor here to close