Najvrjednije rudno bogatstvo

Litij - pravi razlog frke oko imovine u RS?

Potencijal rijeka, energetski sektor, plodna zemlja – to je najveće bogatstvo ove zemlje. No, često se zaboravljaju rudnici.
Vijesti / Flash | 01. 10. 2023. u 12:43 Bljesak.info
EKSKLUZIVNI SNIMAK! Dodik hoće državnu imovinu i milijarde od litija! Rudnik u Loparama zlatna koka

Tekst članka se nastavlja ispod banera

FACE TV objavila je prilogu u kojem, kako navode, objašnjavaju zašto Dodik želi raspad države – samostalnost entiteta. Ističu, svi interesi su u imovini – državnoj, koja po Dodiku mora postati entitetska.

Zaboravljeni rudnici

Potencijal rijeka, energetski sektor, plodna zemlja – to je najveće bogatstvo ove zemlje. No, često se zaboravljaju rudnici.

U Loparama, na istoku zemlje, pronađena je žila, rudnik litija, najvrjednijeg rudnog bogatstva u svijetu. Neusporedivo vrjednijeg od zlata. Procjene su da se rudnik može koristiti narednih najmanje 65 godina. Procjena bogatstva ovog rudnika je  deseci milijardi dolara u početku, stotine milijardi dolara do kraja eksploatacije.

Preko puta Lopara je Jadar u Srbiji. Tamo je pronađena, navode u prilogu iz FACE TV očigledno ista žila litija, no građani, eko aktivisti mještani i opozicija su zaustavili projekt eksplantacije – “Rio Tinto” – svjetske rudarske kompanije.

FACE otkriva film, odnosno promofilm kompanije koja je vršila iskopavanja i koja će vršiti i otkopavanja litija u Laktašima. Kompanija je Švicarska – “Arcore”. No, navode caka je u tome da je nakon nekoliko firmi, posebno iz Slovenije, koje su otkrivale rudnik litija u Laktašima, Dodikovom mjestu, “Arcore AG” osnovao novu kompaniju za rudnik “Lopare” – “Arcore ulaganja” d.o.o. Laktaši.

Pitanje državne imovine

Pitanje državne imovine već je dugo aktualno pitanje posebno nakon što je Republika Srpska počela knjižiti imovinu na entitet, iako je Ustavni sud BiH u nekoliko presuda naglasio da je pitanje državne imovine u nadležnosti države te se ono može rješavati samo u okvirima Parlamentarne skupštine BiH.

Milorad Dodik duže vrijeme odbija bilo kakav prijedlog da se razgovara o imovini, jer smatra da je to pitanje riješeno Daytonskim mirovnim sporazumom.

''Ugovor o sukcesiji ne može da bude osnova da se mijenja Ustav BiH i vrši revizija pitanja imovine, niti pak mogu odredbe i stavovi izmišljene i nepostojeće strukture koja se zove PIC (Vijeće za implementaciju mira) da budu obavezujući kako bi se interveniralo i mijenjao Ustav'' kazao je nedavno Dodik.

Kazao je kako je Ustavni sud BiH, referirajući se na pitanje imovine, ''bio politički instrumentaliziran i da je izašao iz okvira odlučivanja''.

''Odbijamo bilo kakav prijedlog da razgovaramo o imovini, jer smatramo da je to pitanje riješeno. Mi odbijamo mogućnost da se prihvati nametnuti zakon od lažnog visokog predstavnika''  naveo je Dodik, zaprijetivši kako će, ukoliko takav zakon bude nametnut, biti održana sjednica NSRS-a i odmah nakon toga proglasiti neovisni status RS-a.

Kopirati
Drag cursor here to close