Bećirović i Komšić

U proceduru upućen prijedlog zakona o imovini

"Ovo je jedan od najsloženijih i najvažnijih zakona u postdaytonskoj BiH zajedno s velikim brojem stručnjaka na pripremi ovog zakona radili smo više od šest mjeseci", poručio je Bećirović.
Vijesti / Politika | 03. 10. 2023. u 16:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U službenu proceduru Predsjedništvu BiH upućen prijedlog državnog zakona o imovini, a predlagači zakona su Denis Bećirović i Željko Komšić.

"Ovo je jedan od najsloženijih i najvažnijih zakona u postdaytonskoj BiH zajedno s velikim brojem stručnjaka na pripremi ovog zakona radili smo više od šest mjeseci", poručio je Bećirović.

Razgovor s predsjednicima stranaka

Naglasio je da je prije toga razgovarao sa predsjednicima stranaka bh. orijentacije, koji su podržali tekst ovakvog zakonskog rješenja.

"Važno je okupljati bh. snage oko kapitalnih pitanja za državu. Bh. politika mora znati što hoće i to što hoće mora znati predočiti u pravne i druge akte. Pri tome, strogo ćemo voditi računa da se naša politika odvija u okvirima Ustava i zakona Bosne i Hercegovine i poslovnika o radu državnih organa vlasti. Prema članu 8 predloženog zakona o imovini, Bosna i Hercegovina je nositelj prava vlasništva nad cjelokupnom državnom imovinom. Entiteti i druge razine vlasti u BiH mogu koristiti i upravljati onom državnom imovinom koja ima je potrebna za vršenje njihovih pojedinačnih nadležnosti u mjeri u kojoj su ovlašteni ovim ili nekim drugim zakonom koji donese Parlament BiH", kazao je Bećirović, a prenosi Avaz.

U interesu svih građana

Poručio je da je zakon u interesu svih i uvažava potrebe i interese svih razina vlasti u BiH.

"Zakon predviđa da su u BiH svi dužni poštivati i vode računa o pravnoj stečevini EU. Državna imovina reflektira državnost, neovisnost i teritorijalni integritet koji pripadaju isključivo državi BiH, a ne entitetima. Državna imovina je fundamentalni element da državna vlast bude suštinski, a ne formalno-suverena vlast. Ne zaboravimo, i odlukom Ustavnog suda BiH, zauzet je konačni i obvezujući pravni stav, a to je da država BiH je nasljednik imovine Socijalističke, odnosno Republike BiH i imovine bivše SFRJ. Dakle, reguliranje tog pitanja je u nadležnosti državnih organa vlasti. Također, Sporazum o sukcesiji navodi da državna imovina pripada BiH. To su neoborive činjenice. Bosna i Hercegovina kao i sve druge članice UN-a mora imati sve prerogative nezavisne i suverene države uključujući i državnu imovinu", zaključio je.

Kopirati
Drag cursor here to close