Brdo-Brijuni

Dodik: BiH je u debelom zamrznutom statusu; na summit smo išli bez konsenzusa

"Šefik Džaferović je neopravdano u svoje ime optuživao Srbiju i Hrvatsku, ali to je njegov stav, a ne Predsjedništva. Nismo uspjeli da dođemo do konsenzusa, jer da jesmo došao bi jedan član Predsjedništva i iznio naš stav", kaže Dodik.
Vijesti / Politika | 17. 05. 2021. u 20:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

FOTO: N1 BiH / Sastanak lidera na summitu Brdo-Brijuni

Srpski član i predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik koji je sudjelovao danas na sastanku lidera Brdo-Brijuni rekao je da je BiH u debelom zamrznutom statusu.

Dodik je naveo da je bilo riječi i o BiH i izazovima, o zastojima u političkom razvoju.

''Činjenica da FBiH nije do sada formirala Vladu, govori o tome da je taj zastoj krucijalno važan za BiH'', rekao je Dodik za televiziju RTRS.

Kada je riječ o izbornom zakonodavstvu Dodik je ocijenio da je dogovor oko reformi Izbornog zakona propao, jer se nije uspjelo dogovoriti na nivou dva lidera koji su najvažniji u tom procesu predstavnika Bošnjaka i Hrvata.

Istaknuo je da je ključno pitanje bilo proširenje.

''Ali, ono ne zavisi od nas i u EU ima značajan broj zemalja koje su protiv proširenja i to proširenje se samo deklarativno spominje od strane EU i više je u službi da se održi iluzija nego da se postave praktični koraci'', rekao je Dodik za RTRS.

On je naglasio da Predsjedništvo BiH nije imalo konsenzus o nastupu na sastanku lidera.

"Šefik Džaferović je neopravdano u svoje ime optuživao Srbiju i Hrvatsku, ali to je njegov stav, a ne Predsjedništva. Nismo uspjeli da dođemo do konsenzusa, jer da jesmo došao bi jedan član Predsjedništva i iznio naš stav", kaže Dodik.

Na sastanku lidera članica Brdo-Brijuni procesa na Brdu kod Kranja danas su usvojeni zaključci kojom se potvrđuje predanost procesu i istaknuto je da je proširenje EU na zemlje regije geopolitička nužnost.

Osim Dodika, na summitu su sudjelovali i članovi Predsjedništva Šefik Džaferović i Željko Komšić, predsjednici Srbije Aleksandar Vučić, Slovenije Borut Pahor, Sjeverne Makedonije Stevo Panderovski, Crne Gore Milo Đukanović, Albanije Ilir Meta, Hrvatske Zoran Milanović, te Kosova Vjosa Osmani.

Inicijativu Brdo-Brijuni pokrenule su 2010. godine Slovenija i Hrvatska u nastojanju povećanja povjerenja između zemalja u regiji i pomoći i njihovom pridruživanju EU.

Kopirati
Drag cursor here to close