Brdo Brijuni

Različito o granicama: Komšić Dodika nazvao primitivcem

Kosovo nije pristalo na tekst zajedničke izjave.
Vijesti / Politika | 17. 05. 2021. u 15:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Suština procesa Brdo-Brijuni je da zemlje regije povuče brže prema Europskoj uniji'', kazao je u izjavi za Fenu član Predsjedništva BiH Željko Komšić koji je prisustvovao današnjem sastanku lidera ovog procesa u Brdu kod Kranja, u Sloveniji.

Komšić ističe da se u svom izlaganju fokusirao na ono što Europa traži od BiH, a to je ispunjenje 14 prioriteta iz mišljenja Europske komisije.

Kosovo nije pristalo

''To je ono što BiH treba, što ona treba da obavi, a taj novi, nazovimo ga uvjetno, geopolitički pristup regiji zapadnog Balkana treba iskoristiti na način da zemlje EU na nas gledaju kao na svoj geopolitički interes, a ne samo da nas promatraju kroz ono formalno, ponekad birokratsko, ispunjavanje zadataka koji se postavljaju u Bruxellesu'', kazao je.

Video: Dodik, Komšić i Džaferović prisustvovali sastanku lidera Brdo – Brioni procesa

Komšić tvrdi da je cijeli sastanak u jednom trenutku ''pošao u pogrešnom pravcu'', uz na trenutke ''mučnu i neugodnu raspravu'' između predsjednika Kosova i Srbije, ''a naravno, tu se uključivao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Miorad Dodik, na svoj standardno primitivan način''.

''Ništa novo za nas, ali možda je za ove ljude bilo novo. Tako da se sastanak završio u jednoj atmosferi da Kosovo nije pristalo na tekst zajedničke izjave, što je loša stvar u cijeloj priči, jer mislim da je uloga i Slovenije i Hrvatske  trebala biti iskorištena kao 'odvjetnika zapadnog Balkana u Bruxellesu''', zaključio je Komšić.

Dva viđenja granica

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je, nakon plenarne sjednice, naveo da je najvažnije da postoji konsenzus da se cijela regija nalazi na europskom putu i da treba zajednički da se na tome radi.

Ukazao je da bilo i mnogo stvari oko kojih nisu bili suglasni, a jedno pitanje koje je bilo ključno, kaže, bilo je pitanje promjene granica oko čega nije bilo suglasnosti.

Kako je objasnio, u regiji pojedini na dva različita načina tumače mijenjanje granica, onako kako se njima sviđa, a Srbija smatra da ne treba da se mijenjaju van pravila koja su ustanovili.

Svi sa Sarajevom

''Srbija se uvijek zalagala za nemijenjanje granica priznatih od UN, organizacije koja je univerzalno tijelo, a ne da se prema granicama ophodi kako koja zemlja želi po sustavu jednom može promjena, sutra ne može'' rekao je Vučić.

''Ta naša inicijativa nije prihvaćena, a ostatkom teksta smo zadovoljni'', dodao je Vučić.

Istakao je da su neki drugi tražili mnogo više i mnogo su nezadovoljniji.

Naglasio je da je bio pristojan i dobar sastanak uz mnogo replika.

''Ali na to smo navikli. Prije svega ih je bilo između Beograda i Prištine, svih nas sa Sarajevom, i unutar BiH. Ništa novo'', zaključio je Vučić.

Kopirati
Drag cursor here to close