Nepostojeći non-paper

Milanović: “Nijedan europski lider se ne bi snašao slušajući moj razgovor s liderima BiH”

Nakon summita Brdo-Brijuni, Milanović je rekao kako su se bavili non-paperom koji ne postoji, a nisu se bavili državama koje žele postati članice EU.
Vijesti / Politika | 17. 05. 2021. u 20:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske, kazao je kako se "nijedan europski lider ne bi snašao kada bi slušao njegov današnji razgovor s članovima Predsjedništva BiH".

Nakon summita Brdo-Brijuni, Milanović je rekao kako su se bavili non-paperom koji ne postoji, a nisu se bavili državama koje žele postati članice EU.

Na pitanje koliko je u interesu Bruxellesa da se riješi pitanje Zapadnog Balkana rekao je:

“Kao što je u pitanju BiH, ne postoji Bruxelles, ne postoji nikakva visoka politička razina u ovom o čemu smo danas razgovarali. Ja kao predsjednik države koja je malo bliža Zapadnom Balkanu od Slovenije i znam naprosto više stvari. Nijedan europski lider snašao slušajući moj razgovor s Dodikom, Komšićem, Džaferovićem i drugim ljudima”, rekao je Milanović.

Istaknuo je kako “srednji službenici u raznim ministarstvima kroje politiku prema regiji, a ne državnici”.

“To ne radi Angela Merkel ili Macrone kod kojeg su izbori iduće godine na koje će gledati cijela Europa s interesom. Kako da se peti put zaredom spriječi dolazak na vlast desnice koja je sve manje ekstremna i sve više ispolirana. Macron ima šanse, ali nisu velike i dominantne kao prije pet godina. I to će više nego bilo kojeg ‘komišinara’ utjecati i na stanje Makedonije, Albanije, Kosova i Srbije. Jako je bitno da osjetimo da je državama u interesu, da stavrno žele postati članice EU. I to je jako skupo. Košta politički. To je naporno. To svakog lidera izlaže porazu na izborima”, poručio je Milanović.

Kopirati
Drag cursor here to close