Radi se na logističkim pitanjima

Dodik najavljuje ruski konzulat u Banja Luci

Dodik je napomenuo da su sve odluke neophodne za otvaranje konzulata doniesene s obje strane, te da se trenutno radi na tehničkim i logističkim pitanjima
Vijesti / Politika | 26. 02. 2024. u 09:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da bi ove godine mogao biti otvoren ruski konzulat u Banja Luci.

Dodik je napomenuo da su sve odluke neophodne za otvaranje konzulata donesene s obje strane, te da se trenutno radi na tehničkim i logističkim pitanjima koja će omogućiti da što prije bude otvoren.

Ne predstavništvo, konzulat

"Ovo neće biti samo predstavništvo, već konzulat u Banja Luci. To će nam mnogo pomoći, a mi pripremamo prostoriju u kojoj može da radi odgovarajući tim", rekao je Dodik za rusku "Izvestiju", prenosi Srna.

Na pitanje očekuje li da će se to dogoditi ove godine, Dodik je potvrdno odgovorio, navodeći kako smatra da je to realno.

O uspostavljanju direktnih letova između Republike Srpske i Rusije, Dodik je naveo da Republika Srpska nema svoju avio-kompaniju.

"Naravno, mi imamo svoj aerodrom, ali za sprovođenje ovakvog pitanja neophodna je suglasnost mnogih zainteresiranih. Ovo je dobra ideja koju ćemo pokušati da realiziramo u budućnosti", rekao je Dodik.

RS će izdati dozvole

Istaknuo je da bi, što se njega tiče, odgovor bio "sutra" ili čak "jučer", ali je dodao da to u velikoj mjeri ovisi od avio-prijevoznika.

Ponovio je da u travnju planira da sudjeluje na sigurnosnoj konferenciji u Sankt Peterburgu, gdje će se ove godine održati i Sankt Peterburški međunarodni ekonomski forum, čiji gost planira da bude.

"Osim toga, ako je moguće, rado bih nazočio inauguraciji predsjednika Putina", rekao je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close