Popustio?

Dodik na sastanku u Predsjedništvu BiH iako nema zastave RS-a

Iako je otišao sa sastanka s PIC-om jer nije bilo zastave RS-a, Dodik je bez zastave nazočio sastanku sa zamjenikom pomoćnika državnog tajnika SAD-a
Vijesti / Politika | 05. 12. 2018. u 18:22 Bljesak.info | A.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: N1 / Dodik na sastanku u Predsjedništvu BiH

Članovi Predsjedništva BiH danas su održali sastanak sa zamjenikom pomoćnika državnog tajnika SAD-a Matthewom Palmerom.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je na početku sastanka članova Predsjedništva sa zamjenikom pomoćnika državnog tajnika SAD Matthewom Palmeromda očekuje da će vlast na nivou BiH biti brzo formirana i izrazio nadu, da ukoliko bi se išlo ovim tempom, da bi do kraja godine moglo biti formirano Vijeće ministara.

Dodik je podsjetio da je sutra konstitutivna sjednica Zastiupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i da bi rukovodstvo ovog doma trebalo da čine predstavnici SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH.

"Maloprije smo završili sastanak sa zamjenikom pomoćnika državnog tajnika SAD-a Matthewom Palmerom, veoma smo zahvalni na podršci koju pružaju Sjedinjene Američke države", kazao je Šefik Džaferović u obraćanju medijima.

Također, zastava BiH je bila istaknuta sve vrijeme bez zastave entiteta Republika Srpska, ali to predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku nije smetalo. Podsjetimo, Milorad Dodik je danas napustio sastanak Predsjedništva BiH s veleposlanicima PIC-a jer "zastava RS nije bila istaknuta pored zastave BiH".

Podsjetimo, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik napustio je danas sastanak članova kolektivnog šefa države s izaslanstvom Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira u zgradi Predsjedništva BiH budući da na sastanku nije bilo zastave Republike Srpske.

Dodik je na početku sastanka pozdravio prisutne i onda kazao da nisu stečeni uvjeti za njegovo prisustvo na sjednici jer nije bilo zastave RS.

Inače, Dodik je ranije odbijao biti u zgradi dok se ispred njegovog ureda ne postavi zastava RS, koju je i postavio. Nakon prvog postavljanja zastave, u noćnim satima dok nije bio u zgradi predsjedništva zastava je skinuta, a druga dva člana predsjedništva Željko Komšić i Šefik Daferović reagirali su na postavljanje zastave.

Dodik je nakon sklanjanja zastave poručio Komšiću i Džaferoviću da mu šalju poruku da u ovoj instituciji nema mjesta za Srbe,  nazvao ih je histeričnima i ponovno vratio zastavu.

Inzko zvao da provjeri hoće li biti zastave

Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH za N1 je komentirao odlazak Milorada Dodika sa sastanka sa elegacijom Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira, jer nije bila istaknuta zastava Republike Srpske.

Pojavila se i informacija da je iz OHR-a zatraženo da se iz prostora uklone zastave Republike Srpske, jer nije u skladu sa državnim zakonom.

"Mi nismo tražili, mi smo očekivali da se poštuje Zakon o zastavi BiH, a Zakon o zastavi je nametnuo visoki predstavnik, a koji je onda i usvojen", kazao je Inzko za N1.

On je poručio da je taj zakon jasan i jednostavan.

"U državnim institucijama može biti jedna zastava. Kada je u pitanju državno Predsjednišvo na sastanku sa međunarodnim institucijama, samo jedna zastava", izjavio je.

On je kazao da je iz OHR-a jučer stigao poziv u Predsjedništvo.

"Zvali smo jučer i pitali hoće li biti zastave. Nismo dobili jasan odgovor. Išli smo malo ranije danas, da vidmo ima li zastave. To je princijelno pitanje za međunarodnu zajednicu, poštuje li se zakon ili ne", kazao je Inzko za N1.

Kopirati
Drag cursor here to close