"Ako ne budu uvažavali RS, nema ni BiH"

Dodik: Mogu prijetiti koliko hoće

"Što god oni mislili, mogu da prijete koliko hoće, uhićenjima i ne znam ni ja čime, to im je znak nemoći da to urade, nikoga iz rukovodstva RS neće uhititi zato što brani RS", kazao je Dodik.
Vijesti / Politika | 25. 06. 2023. u 15:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik RS Milorad Dodik kazao je da će Narodna skupština RS donijeti odluke o Ustavnom sudu BiH koje će se poštovati te da će RS biti zaštićena.

Dodik je rekao da je "zloupotrebljen čitav proces daytonskog odlučivanja u Ustavnom sudu koji je izbjegao da kroz svoje odlučivanje apsolutno provuče ono što piše u Ustavu, a to je da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda i da se u njoj odlučuje konsenzusom".

"Oni su to izbjegli i u Ustavnom sudu promovirali odlučivanje putem proste većine, što je podrazumijevalo da tri stranaca koje imenuju i dva muslimana, Mirsad Ćeman koji je bio predsjednik SDA i zamjenjivao Aliju Izetbegovića, i Seada Palavrić, koja je sa funkcije potpredsjednika SDA otišla u Ustavni sud, donose odluke koje bismo mi morali zbog nekog apstraktnog pozivanja na Daytonski sporazum da poštujemo", rekao je Dodik.

On je dodao da je sve upereno na to da se "RS razgradi", prenosi Avaz

Dodik je rekao da je ranije zbog konstelacije odnosa koji su bili vrlo složeni i teški, RS imala problem reagirati, a da je sada okupljena i jedinstvena. Osvrnuo se i na izjavu ministra Zukana Heleza gdje je pozvao na uhićenje Dodika.

"Mi ćemo donijeti naše odluke. Ako ne budu uvažavali RS, naravno da nema ni BiH. Što god oni mislili, mogu da prijete koliko hoće, uhićenjima i ne znam ni ja čime, to im je znak nemoći da to urade, nikoga iz rukovodstva RS neće uhititi zato što brani RS. Nama nije na pameti nasilje, mi hoćemo političku borbu", istaknuo je Dodik.

On je rekao da politička borba podrazumijeva odlučivanje u institucijama sustava, u NSRS.

"Sad njima najviše smeta NSRS jer će oni donijeti odluke koje će se ovaj put poštovati", rekao je Dodik novinarima u Modriči.

Kopirati
Drag cursor here to close