Prepucavanja

Dodik: Mislio sam da je Helez načitan, izgleda da sam se prevario

Dodik je pozvao Heleza da se "urazumi i počne da radi u skladu s Ustavom i Daytonskim mirovnim sporazum te da prestane da prisvaja BiH.
Vijesti / Politika | 22. 07. 2023. u 17:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik RS-a Milorad Dodik rekao je kako bi ministar obrane u Vijeću ministara Zukan Helez konačno trebao početi čitati i da se informirati se pa onda izlaziti u javnost sa svojim stavovima koji su za sada ratnohuškački.

"Ne bi mu škodilo..."

Na pitanje Srne da prokomentira izjavu Heleza kako predsjednici RS-a i Srbije treba da se urazume i da se ponašaju i rade u skladu s Ustavom te da se prema BiH odnose kao prema suverenoj zemlji, Dodik je rekao "da će vrlo rado uputiti Heleza da pročita Sporazum o specijalnim paralelnim vezama između RS i Srbije koji je potpisan i sačinjen, na osnovu prava iz Daytonskog sporazuma, 2006. godine u Banja Luci".

"Mislio sam da je Helez bar malo načitan, ali izgleda da sam se prevario. Očigledno da njegov ratnički neoprimitivizam još nije usahnuo dok forsira ratnohuškačku demagogiju namijenjenju svom biračkom tijelu i kafanske tučnjave od kojih očigledno ne stiže čitati. A ne bi mu škodilo, naprotiv", istaknuo je Dodik.

On je pozvao Heleza da se "urazumi i počne da radi u skladu s Ustavom i Daytonskim mirovnim sporazum te da prestane da prisvaja BiH jer je ona državna zajednica sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, a ne unitarna muslimanska zemlja".

Opasan virus

Ukoliko se ne urazumi, naglasio je Dodik, moramo onda konstatirati da će se "opasni virus političkog ekstremizma koji je zahvatio Heleza teško izliječiti, ako je to uopće moguće jer se kod njega očigledno budućnost pomjera ka ekstremnoj prošlosti".

"Također, ni Oružane snage BiH nisu njegova "Patriotska liga" ili Armija BiH. U njoj službuju i srpska i hrvatska komponenta. Znam da mu to teško pada, ali činjenice su na strani onih koji žele daytonsku BiH, a ne BiH Heleza, reisa Kavazovića, Bakira Izetbegovića i onih kojima je u glavi Zelena transverzala i babo Alija te njegova Handžar divizija", poručio je Dodik u izjavi za Srnu.

On je dodao da je "Helez očigledno samo jedan slijepi sljedbenik radikalnog islama koji nije dostojan držati ekcije ni Aleksandru Vučiću ni Miloradu Dodiku".

Kopirati
Drag cursor here to close